Hässleholms Tennisklubbs Elof Zetterberg med guldmedaljen från Malmö Open. Foto: Marika Höghäll

Fullträff av Zetterberg – vann Malmö Open

Det var hans debut på den internationella arenan. Sex matcher senare stod Elof Zetterberg med en guldmedalj i handen efter segern i Malmö Open.
– Jag har aldrig vunnit något utanför klubben, därför kändes det rätt mäktigt, säger den 17-årige hässleholmaren.

Tidigare har det mest blivit tävlingar i klubbens regi för Elof Zetterberg som går samhällsprogrammet på HTS. Han har haft svårt att hitta tävlingar för funktionsnedsatta som inte sitter i rullstol, vilket ledde till att han själv arrangerade Iki Assistans Open 2016.
– Malmö Open har haft parasport i alla år men de har inte haft tennis för stående tidigare. De tänkte väl att när jag kunde ha en sån tävling så kan de också. Det är roligt när man kan inspirera fler, tycker Elof som drabbades av en hjärntumör med en efterföljande stroke och har varit delvis förlamad i vänstra sidan sedan 2010.

Elof spelade i klassen för fysiska funktionshinder och matcherna avgjordes i ett set.
– Jag förlorade totalt två game i alla mina sex matcher. Det är rätt gött, smajlar Elof.
Det är inte helt enkelt när motståndare med andra typer av funktionshinder står på andra sidan nätet.
– Man vet inte riktigt hur man ska spela. Det blir kanske att man spelar snällare men så vill man inte spela för snällt heller och så blir det bara helt fel. Efter första matchen lärde jag mig att koppla bort det.
Finalen mot österrikaren Gerhard Walch blev också den tuffaste matchen – även om Elof Zetterberg vann med 6–1.
– Han tog andra gamet så det var lite jämnt i början. Sedan drog jag ifrån. Jag kände att det fick vara nog, skrattar Elof.

Eftersom han är förlamad i vänsterarmen får han använda högran till att både kasta upp bollen och hålla racketen. Därefter gäller det att slå till rätt boll.
– Jag ser två bollar hela tiden men jag har lärt mig vilken jag ska träffa. Det är den högra.
Forehanden är hans paradslag.
– Jag har hittat slicen nu men innan kunde jag inte slå backhand alls för det var dubbelfattad backhand. Så tidigare slog jag bara forehand och fick jobba runt på varenda boll. Jag har matat på med forehand så det har blivit mitt killerslag, berättar Elof som också var nöjd med serven som han nött mycket på.
– Och nu sitter den!
Närmaste tiden väntar hårt jobb för Elof som planerar en ny tävling i Hässleholms Tennisklubbs regi.
– Jag letar sponsorer och fixar med allt bakom så att vi ska få en riktigt bra tävling i sommar.

×