Ida-Therese Johansson överst på pallen flankerad av tvåan Sandra Salminen och trean Ellen Johansson. Till höger på bilden ses brottningslegenden Pelle Svensson som agerade prisutdelare.

Ida-Therese tog guld på USM i brottning

Det blev två medaljer för Vinslövsklubben BK Ore vid ungdoms-SM i brottning.
Ida-Therese Johansson vann guld i tjejernas 61 kilo medan Algot Källman blev bronsmedaljör i 71 kilo.

Det var bara fyra lokala brottare med vid årets USM. Anledningen kan tänkas vara de långa avståndet då mästerskapet gick i Sundsvall. Totalt var det 147 brottare i åldern 14 till 17 år på plats.
Ida-Therese Johansson tog silver vid förra årets USM i Göteborg. Denna gång blev det den ädlaste medaljen för Orebrottaren som tidigare representerat Sösdala BK.

– Jag har tränat mycker och var i bra form. Men jag trodde det skulle vara betydligt svårare att vinna guldet, säger den snart 16-åriga Orebrottaren.
Ida-Therese, som brottas i 61-kilosklassen, tog sig till final via segrar mot Natalie Gessner, Linköping och Filippa Strandberg, Klippan. Gessner besegrades på fall medan Johansson vann på teknisk överlägsenhet mot Strandberg.
I finalen väntade Sandra Salminen, Helsingborg WT. Efter en tuff och stabil brottning kunde Ida-Therese vinna på fall vid ställningen 7–2.
– Jag fick henne på rygg med en backhammer i slutet av den första perioden. Det kändes riktigt bra, säger Orebrottaren som är boende i Degerberga.
– Jag kommer att satsa hårt på sporten även om jag inte tänker gå på något brottningsgymnasium.
Nästa tävling för Ida-Therese är helgens Klippan Lady Open.
Guldmedaljör blev även Jonna Malmgren, den före detta Sösdalabrottaren som numera representerar Dalby. Hon försvarade sitt USM-guld från i fjol.

Det blev ännu ett Oreguld i pojkarnas 71 kilo genom Algot Källman. Han föll i första matchen mot den guldmedaljören Simon Borkenhagen, AK 77.
Efter vinst mot Oliver Ekelund, Bryggan, blev det match om bronset där Algot besegrade Niklas Edlund, Enköping, på poäng.
Den tredje Orebrottarna i Sundsvall var Puttichart Phatoonwong 60 kg. Han gick fyra matcher och vann två av dem vilket gav en niondeplats. BK Vikings Teo Jönsson blev tidigt utslagen i sin klass 55 kilo efter två raka förluster.

×