Prins Henrik av Danmark blev 83 år gammal. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Drottning Margrethe II och prins Henrik vinkar till folket från balkongen till Christian IX:s palats vid Amalienborg slottsplats. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Drottning Margrethe och prins Henrik av Danmark anländer till slottskyrkan i Stockholm för tacksägelsegudstjänst med anledning av högtidlighållandet av kungens 40 år som statschef. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Den nygifta kronprinsessan Margrethe av Danmark med maken prins Henrik vinkar till åskådarna längs kortegevägen mellan Holmens kyrka och Fredensborg i Köpenhamn, Danmark, strax efter vigselceremonin 10:e juni 1967. Foto: AP/TT
Prins Henrik av Danmark 1981. Foto: Lars Åström/Skånereportage/TT

Prins Henrik av Danmark är död

En sorgeperiod har utlysts i Danmark efter att prins Henrik stilla insomnade på tisdagskvällen klockan 23.18, med drottning Margrethe, kronprins Frederik och prins Joachim vid sin sida. Han blev 83 år gammal.

I januari insjuknade prins Henrik under ett besök i Egypten och den 28 januari flögs han hem till Danmark för vård på Rigshospitalet. Det danska kungahuset uppgav då att han drabbats av en tumör i vänster lunga samt lunginflammation.
Tillståndet förvärrades och kronprins Frederik fick hastigt lämna OS i Sydkorea innan det ens börjat, för att återvända till sin far på sjukhuset, där hela den danska kungafamiljen i helgen varit samlade; drottning Margrethe, kronprinsparet, prins Joachim, prinsessan Marie och alla barnbarn.
På lördagen anslöt även prins Henriks yngre syster, Catherine de Monpezat, som är nunna i Toulouse, och under söndagen även hans bröder Étienne och Jean-Baptiste.

Prins Henrik föddes med namnet Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat den 11 juni 1934 i franska Talence. Han var son till André de Laborde de Monpezat och Renée Doursenot.
Han tillbringade sina första fem år i Vietnam varefter familjen återvände till godset i Frankrike och prins Henrik fick hemundervisning genom grundskolan.
När det blev dags för gymnasiet flyttade han till Hanoi och tog sin examen där. Därefter studerade han statsvetenskap vid Sorbonne samt språk vid École Nationale des Langues Orientales. Intresset för språk följde honom genom livet. Han talade danska, franska, engelska, tyska, kinesiska och vietnamesiska.
Han arbetade vid den franska ambassaden i England då han träffade den dåvarande kronprinsessan Margrethe 1965.
Den 10 juni 1967 ingicks äktenskap med kronprinsessan Margrethe i Holmens kirke i Köpenhamn och han fick då det mer danska namnet, prins Henrik. Tillsammans har de sönerna kronprins Frederik och prins Joachim.

I drottning Margrethes nyårstal 2015 meddelades att prins Henrik skulle gå i pension och 2017 kom besked om att han led av demenssjukdom. I somras firade paret sitt guldbröllop privat.
Prins Henrik ville tillbringa sin sista tid på Fredensborgs slott, dit han flyttades under tisdagen och senare avled med drottning Margrethe och deras sönder vid sin sida.
Det danska hovet har utlyst en sorgeperiod fram till den 20 februari, vilket innebär att medlemmarna i kungahuset inte deltar i officiella sammanhang och att de bär mörka kläder med sorgebindel på vänstra överarmen.
I porten till det gula palatsen på Amaliengade i Köpenhamn finns det möjlighet för folk att lämna sina kondoleanser.

Via ett pressmeddelande framförde det svenska kungahuset under onsdagsmorgonen sina kondoleanser: ”Drottningen och jag har i dag med stor sorg tagit emot beskedet att prins Henrik har gått ur tiden. Jag vill uttrycka vårt djupaste deltagande med drottning Margrethe, kronprins Frederik och prins Joachim med familjer. Det finns en nära relation mellan de nordiska kungahusen, inte minst genom de nära släktband som förbinder oss. Vi minns prins Henrik med stor värme”, skriver Sveriges kung Carl XVI Gustaf, som är kusin med drottning Margrethe.

https://delivery.youplay.se/load.js?id=92877

×