Dotter tävlar med ”Cry”. Foto: Jörgen Johansson
Barbi Escobar tävlar med ”Stark”. Foto: Jörgen Johansson
Jessica Andersson tävlar med ”Party voice”. Foto: Jörgen Johansson
Moncho tävlar med ”Cuba Libre”. Foto: Jörgen Johansson
Martin Almgren tävlar med ”A bitter lullaby”. Foto: Jörgen Johansson
Mendez tävlar med ”Everyday”. Foto: Jörgen Johansson
Kalle Moraeus och Orsa spelmän tävlar med ”Min dröm”. Foto: Jörgen Johansson

Så vill Malmöartisterna ändra Melodifestivalen

Förändring är ett tema i årets Melodifestival. SVT satsar på många nya artister och tanken att tävlingen ska väcka känslor som en berg- och dalbana.
– Jag tycker att det går bra. Man märker att det finns ett motstånd mot förändring, men så ska det vara, säger Christer Björkman.

Det är SVT själva som själva måste flytta fram positionerna, menar Björkman.
Att göra programmet mer underhållande genom att blanda in oväntade nummer som Edward Blom, Kamferdrops och en psalm är ett grepp som gör tävlingen mer oväntad och som får tittarna att tycka till och kanske förfasa sig.
– Motståndet ingår i det hela. Men till stor del tycker jag ändå att man röstar modernt, säger Christer Björkman.

Folket väljer ändå Eurovision-låtarna?
– Ja, det gör de och det är imponerande.
Lite småstrul har funnits på vägen – som vanligt. Kamferdrops låt hade legat länge på Youtube och Pernilla Wahlgren lade ut ett klipp på Benjamin Ingrossos finalklara låt. Men förändringen att släppa finallåtarna fria direkt och slippa hålla stenkoll på alla videos och klipp på nätet är något SVT inte tänker göra.
– Vi kommer med en tävling som skapades i tv:s barndom. Vi gör allt för att uppdatera oss för att möta tiden. Men vissa saker är så fundamentala för tävlingens fortlevnad så dem vill vi inte ändra på. Att försöka sätta låtar i karantän är inte görligt i dag, men vi försöker ändå upprätthålla den regeln, för vi vill att finallåtarna ska starta på samma villkor.

När låtarna väl släpps kommer tendensen snabbt – vissa spelas och streamas mest.
– Om låtarna i första eller andra veckan skulle släppas fria skulle vi hamna i ett läge där artisterna skulle kräva att hamna i början och då skulle det inte vara en rättvis tävling. Vi vill att alla ska fajtas på samma villkor, säger Christer Björkman.

På plats under repetitionerna i Malmö Arena inför lördagens deltävling passade nöjesredaktionen på att ta reda på vad de tävlande artisterna har för tankar kring Melodifetivalen och förändring, vad de skulle vilja ändra.
Jessica Andersson som är en riktig Melodifestivalveteran och har varit med sex gånger tidigare vill egentligen inte ändra på själva tävlingen men gärna värna om de kollegor som det inte går så bra för och också om schlagermusiken.
– Den har försvunnit mer och mer och det är lite synd kan jag tycka, säger hon. Den handlar inte så mycket om att ändra i tävlingen utan mer en inställning hos folk som sitter hemma och röster. Men vi som är gamla veteraner får nog aldrig sluta ställa upp i tävlingen, då kanske den vaknar till liv igen.
– Och även om jag vet att många är trötta på alla deltävlingar så tycker jag som musiknörd att det är superhärligt, fortsätter hon. Jag vet också att det finns folk som längtar tillbaka till det gamla med orkester och så men den tiden är förbi. Man måste följa med i den musikaliska utvecklingen.
Martin Almgren, som vann Idol 2015 och nu deltar i Melodifestivalen för första gången tillhör dem som gärna vill ha tillbaka en levande orkester.
– Det hade varit grymt och jag tycker att det går att kombinera med ny musik också. Det hade varit lite fetare, säger han.

Dotter (Johanna Jansson) och Moncho (Ramón Monserrat) som bägge tävlar för första gången är också inne på det här med genrer om något ska ändras. Medan Moncho, som själv är hiphopartist, hoppas på mer hiphop också på Melloscenen i framtiden slog Dotter ett slag för popartisterna.
– Det borde finnas mer pop för det är kanske det man lyssnar mest på, säger hon. Samtidigt är det jättepositivt att fler genrer får plats men det vore kul om fler popartister söker hit, att de inte är rädda för det.
För Barbi Escobar, som också är med för första gången skulle förändring däremot handla mer om att komma närmre själva låtarna.
– Det är ju trots allt en meloditävling. Man skulle kunna hålla sig mer strikt till just melodierna. Nu har det blivit mer ett underhållningsprogram. Kanske mindre spex och mer melodi.
Leopold Mendez var med i melodifestivalen 2002 och har sedan dess tillbringat mycket tid utanför Sverige. Nu deltar han igen med låten Everyday och menar att han ser en tydlig förändring i Melodifestivalen sedan 2002.
– Det är en större produktion och mycket mer människor nu, säger han.

Musikern, spelmannen och programledaren Kalle Moraeus har också tidigare tävlat i Melodifestivalen 2010 och han är mest kr tisk mot appröstningen.
– Jag tycker att det vore kul med en hundraprocentig röstning på något vis, säger han. Just att det är appröstning gör att de äldre kanske inte följer med. En ung människa kan rösta hur många gånger som helst och det blir ingen riktig balans. Eller kunde man göra så att man plockar ut 1 000 pers i olika åldrar som röstar. Det hade varit intressant att se.
– Men egentligen har jag inte så mycket åsikter om Mello. Jag tycker de gör ett fantastiskt jobb. Det är bara att titta på tittarsiffrorna.