arkiv
Kerstin Nilsson, turistansvarig i Hässleholms kommun, hoppas att turister inte missar ”kontroll” Hässleholm under O-ringen. Arkiv: Stefan Sandström
SOFT-ordförande Åke Jacobson, till höger, invigde O-ringens kansli och till sin hjälp hade han Åke Jönsson, Skånes bäste orienterare på herrsidan. Arkiv: Stefan Sandström
Ingrid Ohrberg heter konstnären bakom prydnaden som ska hänga i Tureholmskyrkan i Sösdala. Arkiv: Stefan Sandström
Ingrid Ohrberg reste till Israel för att hitta inspiration till arbetet med det sex meter höga bildverket. Arkiv: Stefan Sandström
Sven Bengtsson med ett av många autografblock. Arkiv: Olle Andersson
Jazzmusiker hamnar ofta i autografblocket. Arkiv
Ett imponerande muskelpaket är ardennerstoet Sally. Arkiv: Jörgen Alström
Initiativtagaren Slavko Nicolic´ utlovar en riktig biljardhall. Arkiv: Mats Wivel

Autografjägare och DM i skogskörning

Förra gången framfördes farhågor om Mjölkalångafältet i militärens händer, men redan dagen efter kom lugnande besked från P2-ledningen i vår tidning.
Överstelöjtnant Åke Sundkvist anser att allmänhetens oro är obefogad vid eventuellt övertagande av övningsterräng väster om Finjasjön. ”Det blir inte tal om tvångsinlösen av gårdar i området och vi är absolut inte ute efter att skövla ovärderliga kulturvärden”, säger han. ”Våra stridsvagnar river upp jorden betydligt mindre är lantbrukarnas maskiner”.
Det är inte heller tal om att ”intensivöva” på Mjölkalångaområdet, utan det ska endast användas vid större övningar vår och höst. I översiktsplanen behöver P2 kunna visa upp ett utvecklingsområde, men det handlar egentligen inte om förbandets vara eller inte vara, framhåller Sundkvist.
Om förberedelserna inför O-ringen i Hässleholm 1995 har vi skrivit ett par gånger under fjolåret.
Redan nu i februari 1993 har ett kansli upprättats och öppnats på Hässleholmsgården. Invigde detta gjorde basen för Svenska orienteringsförbundet, Åke Jacobson.
I samma gavelrum som där den landsflyktige general Ludendorff 1918 till 1919 skrev ner sin krigsdagbok håller kansliet nu till och bemannas ett par dagar i veckan tills vidare. När det närmar sig tävlingsdags blir det dygnet runt med en utökad skara anställda.
O-ringen 95 i Hässleholm arrangeras mellan 24 och 28 juli och kommer att bli en rejäl ”Skånekick”, säger kommunens turistansvarige Kerstin Nilsson. Hon hoppas att turister inte missar ”kontroll” Hässleholm, som är en skattkammare med många godbitar.
Till den nybyggda Tureholmskyrkan i Sösdala har Ingrid Ohrberg under ett och ett halvt år jobbat heltid med ett jättekonstverk i läder.
I stället för en vanlig altarmålning blir det här ett sex meter högt bildverk, som är inspirerat av hennes bibliska kunskaper och en resa till Israel för att se och uppleva de viktiga platserna. Hon har även studerat hur människor klädde sig för att få en så autentisk framställning av de 19 scener ur Jesu liv som hon arbetat med.
Församlingsbornas gamla jackor och skinnbitar av oxe, kalv och get har kommit till nytta. Vid invigningen den 13 februari och därefter undrar hon vad församlingsborna ska tycka om hennes unika konstverk.
Hässleholmaren Sven Bengtsson tillhör de absolut flitigaste besökarna på olika kulturevenemang i staden.
Alltsedan tonåren har han varit intresserad av alla former av artisteri, jazz och klassisk musik, teater, revyer, ja även sport. För Sven handlar det mestadels om att skaffa autografer av de medverkande och det har genom åren blivit en ansenlig samling små block med namnteckningar på kors och tvärs.
Han är sparsmakat noga med vilka han på sitt vänliga och försynta sätt närmar sig med block och penna, skriver Åke Holmqvist. Unga musiker får vackert vänta tills de blir tillräckligt berömda för att hamna i Svens samling.
Förra söndagen avhölls DM i skogskörning med häst på Naturbruksgymnasiets marker i Osby.
Här var det bra drag över stock och sten för både publiken och tävlingsekipagen. Hästkörning är en sport på frammarsch, säger tävlingsledaren Anders Blomberg och gläder sig över en publik på omkring 300 personer. De fick här en uppfattning av hur man klarar sig utan maskiner i skogen.
”Visst har jag traktor, men jag kör helst med min fjordhäst Björn”, säger en deltagare. Han får hjälpa mig att både plöja, så och harva, men i skogskörning rör det sig om helt andra moment. Att denne ägare och hans häst förstår varandra, gav de bevis för, när de med stor precision tog sig fram över stock och sten i trånga passager.
Biljardcaféet på Vallgatan i Hässleholm kommer många entusiaster ihåg, men det är länge sedan.
En ny biljardhall är nu på gång och det i Norra Skånes civiltryckeris gamla lokaler vid Vattugatan. ”Det ska bli en riktig hall och och ingen biljardhåla”, säger initiativtagaren Slavko Nicolic, själv aktiv biljardspelare sedan barnsben. Med sin kompanjon Jovan Petrovich tänker han satsa stort.