Totalt fullsatt när Gunnar Wetterberg rikt och generöst berättade om den skånska historien i Finja bygdegård på söndagseftermiddagen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Gunnar Wetterberg drog fullt hus i Finja bygdegård.
Vägen till sveriges äldsta boplats var inte vidare tillgänglig under söndagen.

Historiens hjärta bultar i Finjabygden

FINJA Totalt utsålt och med lapp på dörren. Ja, när Gunnar Wetterberg föreläser om skånsk historia, då kommer folk.

Det var Finja bygdegårdsförening som bjudit in historikern och författaren Gunnar Wetterberg till bygdegården på söndagseftermiddagen, som ett led i deras arbete med att skriva ner Finja sockens historia.

Gunnar Wetterberg, som skrivit tre rejäla volymer och Skånes historia, trivs med att åka runt och föreläsa.
– Jag vill att den skånska historien ska komma ut till en vidare krets, som folkbildning. Det bor en folkskollärare i mig, berättade han för Norra Skåne strax innan föreläsningen skulle börja.
Talar vi historia är området kring Finja och Mölleröd ett bra ställe att börja.
Här finns nämligen Sverige äldsta boplats, identifierad tack vare flintbitar som amatörarkeologen Ingvar Jönsson hittade.
– Flintbitarna tidsbestämdes till 11 500 år före Kristus och tillhör Hamburgkulturen, ett jägarfolk som levde i norra Tyskland. Människorna som leve vid Mölleröd var alltså jägare som jagade ren på tundran, nära randen av inlandsisen.
Det faktum, att landets äldsta mänskliga lämningar finns vid Finja, tycker Gunnar Wetterberg tas dåligt om hand.

– Tanken svindlar. Men på platsen finns endast en ynka lite skylt och inget att se. Så tar man inte vara på en sevärdhet, sa Gunnar Wetterberg kritiskt.
Göingebygden, som historiskt varit en ris- och skogsbygd som inte var särkskilt rik, har ändå ovanligt mycket historiska lämningar.
– Ni finns i ett område där människor genom historien tagit sig på väg till andra bygder i Skåne, förklarade Gunnar Wetterberg.
Han berättade också om hur fördanskningen av Skåne gick till och att mycket tyder på att den skedde senare än vad danska historiker vill få det till.

– Danskarna hävdar att Skåne varit danskt sedan 700-800-talen. Men arkeologerna säger nej, det finns inga spår av ett danskt rike i Skåne förrän i slutet av 900-talet.
Skåne var före denna tid en icke enhetlig landsände, splittrad i en rad småland.
Gunnar Wetterberg faller gärna för historiska gåtor, som kastar om och förvånar.
Ett sådant exempel är, att arkeologer funnit gravar i Sösdala tydligt präglade av hunnernas gravskick.
(I mitten av 400-talet invaderade hunnerna sydöstra och centrala delarna av Europa under ledning av den beryktade ledaren, Attila.)
– Det finns hypoteser om att det skulle vara stupade soldater från Attilas här i gravarna. Mycket troligare är att pågar i från den här trakten, varit i väg och varit delaktiga i de stora omvälvningar som skedde i Europa vid denna tid, resonerar Gunnar Wetterberg.

Dagens fråga

Brukar du spela kort?

Loading ... Loading ...