Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Sverige får hammaren efter seger

OS Efter storförlusten mot Schweiz kom Lag Edin tillbaka och körde över Italien i nattens OS-curling.
En seger som kan bli guld värd.

OS har börjat strålande för de svenska curlingspelarna på både herr- och damsidan och segrarna har radats upp. Igår kom dock de första förlusterna. För herrlaget lett av skippern Niklas Edin innebar det storstryk av Schweiz med 3-10 och efteråt skyllde Edin på nysandpapprade stenar.

– Det är synd att man tar bort chansen att prestera på topp mitt under ett OS. Topplagen får gå ner i svårighetsgrad och då tar man bort fördelen man har i vanliga fall, sa han till Aftonbladet efteråt.

Under natten till idag var man dock på banan igen och tvålade till Italien rejält, med 7-3. Det är en seger som kan bli guld värd. I och med att Schweiz samtidigt förlorade mot Sydkorea får Sverige den så kallade hammaren – fördelen av att ha sista stenen i första omgången i både semifinalen och en eventuell final.

– Den enklaste vägen till ett OS-guld är att ha hammaren i slutspelet. Nu har vi det i egna händer, sa Niklas Edin.

Till Expressen säger han:
– Vad jag hört så är det 45/5 när vi har hammaren inför matchstart. Det är enormt. Kanada hade något i stil med 28/2. Ska man tro statistiken så visar det vilken extremt stor nackdel det är att inte ha hammaren. Man måste gå på och chansa och försöka göra något utöver det vanliga för att försöka vända matchen. Så stämmer de siffrorna är hela nyckeln att vinna OS att ha hammare. Sedan måste man naturligtvis göra en riktigt bra match också