Emma Axelsen i Ballingslöv blev 83 år gammal. PRIVAT BILD

Minnesord efter en skicklig sömmerska

Som tidigare meddelat har Emma Axelsen, Ballingslöv, avlidit i en ålder av 83 år.
Emma Axelsen har arbetat i hela sitt liv. När barnen var unga bodde familjen i Danmark och hon sydde då kläder och tjänade på så sätt pengar till försörjningen.
Hon beskrivs som en kärleksfull mamma. Även om familjen levde under enkla villkor fanns det ändå utrymme att köpa en chokladbit en gång i veckan, någon som sönerna alltid såg fram emot.
När barnen var något äldre köpte hon hus i Sverige, och flyttade hit.
Hon inspirerades av vännerna som virkade servetter och bordsunderlägg, och lärde sig därför handarbetet och det har blivit över hundra servetter och bordsunderlägg genom åren. Med sin envishet lärde hon sig det hon ville.
Under senare åren av sitt liv arbetade hon på möbelfabrik där hon sydde möbler. Sönerna berättar att hon själv sydde alla möbler till sitt hem, både i tyg och läder. Det var riktigt gediget hantverk då hon var en skicklig sömmerska, som jobbade fram till sin pensionering.
Vår mamma fick en tragisk död den 14 januari 2018, i samband med en eldsvåda i huset i Ballingslöv.
Hon hade sedan många år sjukdomen kol och under hösten 2016 blev hon väldigt sjuk.
Då min bror bor i Norge och jag i Danmark, kontaktade vi kommunen för att få hjälp till henne. Bara några timmar senare kom personal från kommunen hem till vår mamma och berättade för henne om all hjälp hon kunde få.
Vi var verkligen glada över den snabba och professionella hjälp hon fick med vård, matlagning, städning, hjälpmedel och mycket mer. Hon fick hjälp många gånger om dagen, alla var alltid vänliga och hjälpsamma.
Vi hade ett nära samarbete med personalen, som var mycket förstående över vår oro över mors hälsa.
Hon hade även många hjälpsamma grannar, som alltid funnits där och som besökte henne.
Det är svårt att vara bosatt så lång borta, men det kändes så tryggt att veta att hon fick dagliga besök och mycket hjälp av fina grannar samt det kommunala biståndet.