Köra radiostyrda miniracingbilar var populärt, inte bara för skollovslediga elever. Foto: Hans Bryngelson
Alexander Andersson fick rycka ut och släcka brand i en ”villa” på Industrigatan.Foto: Hans Bryngelson
Hjalmar och Klaralisa Johnsson från Trelleborg siktade bra och fick skjuta med kanon på museet.Foto: Hans Bryngelson
Byggfliten var stor under sportlovsveckan på Hässleholms museum. Foto: Hans Bryngelson

Bygga, köra och släcka

Hässleholm Att bygga brandbil, köra miniracingbil, släcka bränder och skjuta i prick med en kanon.
Det har lockat långt över 100 barn, och deras föräldrar eller mor- och farföräldrar, till Hässleholms museum denna sportlovsvecka.

De fyra föreningarna som delar lokaler, Hässleholms Militärhistoriska Förening, Hässleholms Brandkårs Museiförening, Garnisonsmuséet Hässleholm Vänner och Västra Göinge Hembygdsförening, har haft fullt upp med lovlediga skolbarn under veckan.
– Kanske något färre än förra året, men vi är nöjda, konstaterar Richard, en av de tiotal medlemmar från föreningarna som ställt upp för skolbarnen under veckan.
Kanske är det också så att det inte bara är barnen som uppskattar ett besök på hässleholms museum. Vid miniracingbanan, där man får prova på att köra radiostyrda racerbilar, finns också en och annan vuxen som tycks njuta av att prova på.
Vid sidan om banan står Hässleholms Motorklubbs ordförande C G Wilke och ser till att alla förarna körde åt rätt håll på banan.
– Inte backa, instruerar han de mest ivriga.

I nästa avdelning smäller det av kanonskott. Fast inte så högt som riktiga.
Där står Hjalmar och Klaralisa Johnsson som kommit ända från Trelleborg för att ha kul på sitt sportlov. Med är mormor och morfar från Åhus.
För Hjalmar och Klaralisa gäller det att få de utskjutna tennisbollar i näten på väggen. Efter lite träning och bra siktinställning går det som smort.
Inne hos brandkåren får Alexander prova på både brandutrustning och hjälm innan larmet går och han får rycka ut till en ”villabrand på Industrigatan”.

En äldre brandkollega får hjälpa honom med den handdrivna vattensprutan och sedan är det bara att sikta och släcka elden i villan.

För besökarna har det funnits mer att titta på. Stridsvagnar, brandbilar, uniformer och mycket mer. De som velat har byggt egen stridsvagn eller brandbil.
Till höstlovet lovar museivännerna att åter öppna upp för skolbarnen.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...