Mikkel Oster ska rida från Jokkmokk till Hässleholm. Foto: Felix Alnemark
Hästarna Dusty och Cody kommer varva uppdraget att bära Mikkel Oster den 160 mil långa sträckan. Foto: Felix Alnemark
Mikkel Oster arbetar bland annat som hästpsykolog och tar hand om särskilt krävande hästar.

Från polcirkeln till Hässleholm på hästryggen

Hästpsykologen Mikkel Oster ska rida och springa från Jokkmokk till Hässleholm på 30 dagar. Syftet med det krävande uppdraget är att samla in pengar som ska användas till att bygga brunnar i Afrika.

Profilen
Namn: Mikkel Oster.
Från: Nordsjälland, Danmark.
Bor: Rosentorp, Norra Sandby.
Gör: Är hästpsykolog. Driver Hearts and horses som sysslar med kursverksamhet med mera.
Familj: Fru, två barn och två extra barn, två hundar och ett tiotal hästar.
Intressen: Matlagning, golf, västodling.

Kanske har du redan lagt märke till mannen med cowboyhatt som övar på att rida fram och tillbaka från Rosentorp till Tyringe och avslutar med två mil löpning?
Snart trappar han upp sin träning för att motsvara sträckan han ska rida och springa varje dag under de 30 dagarna i sommar.
– Jag har aldrig sprungit längre än tio kilometer tidigare, säger Mikkel Oster.
– Idén har legat och kokat i grytan ett tag. Vi har gjort massa grejer för välgörenhet under de senaste åren. Jag har letat efter ett projekt för att ta det hela vidare och utmana mig själv och växa, säger Mikkel Oster.

Allteftersom började bitarna i projektet falla på plats för honom. Han ville genomföra en tuff fysik utmaning och samla in pengar till att bygga brunnar i Afrikanska länder. Målet är att få in runt en halv miljon kronor.
– Det blir hundra procent transparent. Man ser att pengarna går till något som gör specifik skillnad, säger Mikkel Oster.

För att orka den fysiska utmaningen har han tagit hjälp av den tidigare OS-simmaren och Iron man-världsmästaren Chris Hauth som guidar honom genom förberedelserna, över dator och telefon.
Den 20 juni bär det av från Jokkmokk. Då ska han rida upp till 15-17 timmar per dag och sedan avsluta med att springa motsvarande ett halvmaraton.
Hästarna Dusty och Cody kommer ridas varannan dag. Mikkel tror att han kommer få mycket tid till reflektion på hästryggen.
– Jag håller på att skriva två böcker så det kommer jag tänka på. Sen kommer jag nog lyssna på podcasts och ljudböcker, säger Mikkel Oster.
Han hoppas att hästfolk ska sluta upp och rida med en bit på vägen.
Mikkel Oster äter vegansk kost och kommer också försöka ta till vara på vad naturen har att erbjuda i form av bär och svamp. Nätterna ska han tillbringa i sovsäck och hängmatta.

Han kommer ha med sig ett ”crew” som kör en till två bilar med hästsläp. Resan kommer att dokumenteras med foto och video och kommer att få att följas via Instagram och Facebook.
Mikkels team hjälper också till med den dagliga planeringen. Den exakta rutten är inte bestämd än.
– Avslutet ska ske den 21 juli i Hässleholm med en stor fest och flera artister. Vi håller på och prata med Hässleholms kommun.
Enligt Mikkel har han aldrig tvivlat på att utmaningen kommer gå att genomföra.
– Min tränare tror på det och jag tror på det. Det är inga problem. Det svåra kommer inte vara ridandet utan det mentala, säger Mikkel Oster.

Profilen
Namn: Mikkel Oster.
Från: Nordsjälland, Danmark.
Bor: Rosentorp, Norra Sandby.
Gör: Är hästpsykolog. Driver Hearts and horses som sysslar med kursverksamhet med mera.
Familj: Fru, två barn och två extra barn, två hundar och ett tiotal hästar.
Intressen: Matlagning, golf, västodling.