Marie Pettersson har författat en protestskrivelse och skickat in den till kommunstyrelsen. FOTO: SUSANNE GÄRE

Oro och ilska efter nedläggning

Osby Bomben släpptes i december. Projektet Vägen in i växthuset i Osby ska läggas ned.
De 15 personer som var involverade fick en chock. Nu svävar alla i ovisshet.

Norra Skåne träffar ett par av dem som trivts och utvecklats inom projektet i växthuset. En av dem, Marie Pettersson, har skickat in en lång skrivelse till kommunstyrelsen för att visa sin stora besvikelse.
Efter bombnedsläppet skulle verksamheten stänga den 21 januari, enligt de besked deltagarna fått. Sedan blev det i slutet av februari och nu är stängningsdatumet framflyttat till april. Tio av dem som jobbat med projektet har försvunnit. Fem av dem är kvar.

Projektet Vägen in drog igång 2016 och välkomnade personer som befann sig allra längst från arbetsmarknaden. Dit anvisades människor från kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Redan 2011 fanns i samma växthus verksamhet i form av projektet ”Fler i arbete”. Tiden innan dess stod växthuset i Naturbruksgymnasiets tjänst.
Marie Pettersson, är inte inskriven i växthuset, men har varit med och gjort julgrupper där. De som jobbat med projektet har försett Osby kommun med blomsteruppsättningar, planteringar på offentliga platser och julgrupper. Just nu är det penséerna som står på tillväxt för att sättas ut när det blir dags.

Både Marie och hennes kompis, som inte vill ställa upp med sitt namn, intygar att projektet fått Växthuset på fötter och att det är jättefint idag. En stor anledning till att allt blivit så lyckat är ”Togge”, Torgny Karlsson, som är projektledare.
– Han är mycket duktig på att inspirera och lära ut, säger Marie. Han är lugn, saklig och förtroendeingivande. Han är en av orsakerna till framgången.
De säger att det känts mycket bra att få lugn och ro och den tid som behövs för att utföra sitt arbete.
– Togge anpassar arbetet så det passar vars och ens förmåga.
Marie och hennes väninna berättar att de som jobbat i Växthuset gjort stora framsteg och att det är positivt att se människor med psykisk ohälsa förändras.
– Man blir glad ända in i själen.

Projektet, som är finansierat med medel från Europeiska socialfonden skulle pågå mellan den 1 mars 2016 till den siste februari 2019.
Men i december kom alltså chockbeskedet.
Det var då som Marie Pettersson började skriva på sitt brev till kommunstyrelsen.
I det föreslår hon att istället för att lägga ned utveckla projektet.
– Grön rehabilitering och arbetsträning är på uppgång, säger hon. Hon menar att det finns möjligheter att samarbeta med andra närliggande kommuner.
– Läkare kan idag remittera människor med psykisk ohälsa till långa resor långt söder om Hässleholm, varför inte erbjuda dem grön rehab i Osby? undrar Marie.
Marie är nu orolig för vad som hänt med de tio personer som inte kommer till växthuset längre. Hon tycker det är skrämmande hur hanteringen av projektet gått till.
– Risken är att de som var på gång in i samhället nu är på glid igen. Vad kommer inte detta att kosta samhället, undrar Marie, och sätter de summorna i relation till vad projektet Växthuset, som för tillfället inte kostat kommunen speciellt mycket, skulle kunna bidra med.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Veckans ibladningar