Guldmedaljören André Myhrer SWE efter andra åket i herrarnas slalom vid vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Pontus Lundahl / TT

Första svenska OS-guldet i herrslalom på 38 år

OS Norrmanen körde ut och André Myhrer tog guld i slalom.

Norske Henrik Kristoffersen hade aldrig tappat segern efter ledning i första åket. Men på OS körde han ur alldeles i början av det andra åket. Tack vare det kunde André Myhrer kröna karriären med ett OS-guld i slalom.

Myhrer låg tvåa efter ett riktigt bra första åk, 21 hundradelar bakom Kristoffersen som ligger tvåa i världscupen, före just svensken. Världscupledaren Marcel Hirscher, Österrikare, körde ut i första åket på det svåra underlaget.

När Myhrer skulle köra andra åket lyckades han ta sig i mål i ledning – då var det bara norrmannen kvar. Kristoffersen gick ut hårt men det blev ett kort lopp för honom – även han körde ut och det efter bara några sekunder. Därmed kunde den 35-årige hälsingen ta karriärens första OS-guld. Som bäst i olympiska spel har han sedan tidigare ett brons från Whistler 2010. Förra gången, i Sotji 2014 körde han ut i andra åket.

– Det känns helt sjukt, det här har varit min dröm hela livet. Jag har inte riktigt landat i det än, säger han till Kanal 5 tio minuter efter att guldet var klart.

Silvret gick till Ramon Zenhaeusern, guldet till André Myhrer och bronset till Michael Matt. Foto: Morry Gash/AP/TT och Patrick Semansky/AP/TT

Silvret gick till schweizaren Ramon Zenhaeusern och bronset till Michael Matt, från Österrike. Den 23-årige svensken Kristoffer Jakobsen, som bara lyckats ta tre världscuppoäng i karriären och har en 25:e-plats som enda resultat den här säsongen, lyckades långt över förväntan. Efter första åket låg han tia, en dryg sekund bakom Kristoffersen.

– Jag sa att topp tio är målet och utanför topp 15 är jag missnöjd, sa han till Aftonbladet inför andra åket.

Det blev bättre än så. Han blev sjua, 28 hundradelar bakom Michael Matt på bronsplatsen.

André Myhrers guld är det första svenska i slalom på herrsidan sedan Ingmar Stenmark vann i Lake Placid 1980, tre år innan Myhrer föddes.

– Det var Myhrer verkligen värd, säger slalomlegendaren själv till Kanal 5.

På damsidan var det inte riktigt lika länge sedan. Frida Hansdotter tog som bekant sitt guld i fredags.

Guldmedaljören André Myhrer SWE efter andra åket i herrarnas slalom vid vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Pontus Lundahl/TT