Se till att ha ett litet lager med konserver

Så var det dags att lära sig ett nytt begrepp, preppning. Det handlar om att ha beredskap för livet vid avspärrning eller krig. I grunden handlar det förstås om allvarliga saker, framförallt drabbades många hushåll svårt under första världskriget när det inte fanns ett fungerande ransoneringssystem och en del människor i städerna levde på gränsen till svält på grund av bristen på mat. Många barn som föddes under dessa år bar synliga tecken på mjölkbristen genom deformerade skelett och dålig tandstatus.
Tack och lov har få länder lika goda möjligheter att klara krig och avspärrning som Sverige eftersom vi har så mycket mark som går att odla på och föda upp djur. Men både odling och djuruppfödning tar tid.
Ungefär en vecka lär medelsvensken klara sig med vad de har lagrat av livsmedel. Nja, jag tror man klarar sig lite längre i alla fall om man som i mitt hushåll har ganska stora förråd med pasta, ris och konserver, även om mathållningen blir något ensidig.
Nu tror jag inte livsmedelshamstring är något vi bör ägna oss åt. Krig kommer tack och lov inte som en blixt från en klar himmel. Värre är nog om infrastrukturen t.ex elförsörjning och vattenförsörjning bryter samman. Men även det går att klara tack vare våra vi skogreserver. Med ved kan vi hålla bostäderna varma. Men visst kan det vara klokt att ha ett litet lager med konserver där hemma, i synnerhet som hållbarheten är lång.
Lars J Eriksson
Byline

Dagens fråga

Ska du se ett luciatåg på fredag?

Loading ... Loading ...