Annons

Första kvinna att ta OS-guld i två sporter

Publicerad 24 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021

En skada höll superstjärnan och fartspecialisten Lindsey Vonn borta från Sotji-OS. 2018 skulle bli hennes olympiska comeback men när super G-tävlingen gick av stapeln för en vecka sedan gjorde amerikanskan en miss och slutade nedanför pallen. Istället var det någon ingen hade väntat sig som fick kliva upp på dess högsta plats.

22-åriga Ester Ledecka från Prag har ett par VM-guld i bagaget, liksom ett junior-VM-guld. I snowboard. Visst har hon tävlat på skidor också men utan några större meriter. Förrän då tidigt på morgonen förra lördagen, svensk tid. En hundradel snabbare en regerande mästarinnan Anna Veith från Österrike.

Annons

– Den största skrällen i den alpina historien, sa expertkommentatorn Hans Olsson i Kanal 5.

Nu har det blivit ett OS-guld till för tjeckiskan. Ett mer väntat sådant - i snowboardgrenen parallellstorslalom där hon var storfavorit. Hon vann mot tyskan Selina Jörg. Guldet gör Ledecka historisk som den första kvinnliga vinterolympiern att vinna guld i två olika sporter.

Tidigare har bara två norska män lyckats med bedriften. 1928 i St Moritz tog Johann Gröttumsbråten guld på både längdskidor och i nordisk kombination. Fyra år tidigare, i Chamonix gjorde hans landsman Thorleif Haug samma sak.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons