Tina Berthelsen driver Lottenlund Estate utanför Helsingborg. Under fredagen var hon i Flädie för att diskutera gårdsförsäljning av vin. FOTO: Joakim Stierna
Flädie Vingård mellan Lund och Bjärred är ett exempel på alla de vingårdar som vuxit fram i Skåne de senaste decennierna.
Riksdagsledamoten Per-Arne Håkansson (S) försvarade den nuvarande linjen med förbud mot gårdsförsäljning av vin i Sverige.

Sanningens minut nära för vinodlarna

Flädie I april ska riksdagen behandla de motioner som har kommit in från olika partier om att släppa gårdsförsäljningen av vin fri i Sverige.
Frågan delar politikerna i två läger. Alliansen förespråkar denna mjukare linje, vänstersidan försvarar monopolet.
Under fredagen togs ämnet upp under en träff på Flädie Vingård.

Arrangörer var Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och föreningen Svenskt Vin.
Bakgrunden är att Svenskt Vin har låtit undersökningsföretaget Ipsos undersöka den svenska vinnäringens möjligheter att utvecklas i Sverige.
Resultaten presenterades av Anders Johannesson från LRF i Stockholm.
– Skåne är Sveriges vingård. Här har vi 50 av landets 76 registrerade företag. Det är en helt fantastisk utveckling från noll gårdar i mitten av 1990-talet. De flesta har tillkommit de senaste fem till tio åren, säger han.

De allra flesta vinodlare är små företag. De har i snitt investerat tre miljoner, men snittomsättningen uppgår inte till mer än 600 000 kronor per år.
– Vinframställningen genererar efterfrågan på andra tjänster runt omkring. Näringen sysselsätter 250 personer. Men det är inte osannolikt att den areal som används till vinodling kan fördubblas, och då skapas ytterligare 250 arbetstillfällen, säger Anders Johannesson.

Presentationen följdes av en debatt mellan de politiker som samlats på Flädie Vingård. Även de vinodlare som var på plats lyfte fram sina argument.
Förespråkarna för gårdsförsäljning lyfte fram Finland, där en liberalare linje har införts.
– Vi behöver inte diskutera om det går att ha gårdsförsäljning vid sidan av monopolet. Det finns redan i Finland. Det är bara att kopiera deras modell, säger Staffan Lake från Svenskt Vin.

I debatten har det ofta framförts som att monopolet skulle falla, eftersom EU skulle ställa andra krav på det svenska undantaget ifall gårdsförsäljning skulle införas.
Vinodlarna menar att Systembolaget mycket väl kan samexistera med en friare gårdsförsäljning.
För de små odlarna hade det betytt mycket ekonomiskt om de kunde öka lönsamheten genom att sälja direkt till konsument.

De upplever också att Systembolagets regelverk för att ta in deras viner till försäljning i butikerna ofta utgör ett hinder. Odlarna får inte heller mycket betalt för varje flaska.
– Sedan 2010 har jag försökt få gårdsförsäljning tillåten. Vi är det enda landet inom EU som inte tillåter den. Det är unikt att diskriminera en hel yrkesbransch på det viset, säger Carl-Magnus Hedin som har en vingård i Arild.
Riksdagsledamot Per-Arne Håkansson (S) uppgav att han tyckte att presentationen var intressant och lärorik och att odlarna gör rätt i att arbeta för sin sak.
– Men för tillfället finns det inte en majoritet i riksdagen för att ändra reglerna. Men som en långsiktig plan gör ni helt rätt, säger han.