Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Brons till Stina Nilsson

OS Överraskad Stina Nilsson spurtade till sig ett brons i OS-tremilen.

Marit Björgen vann den sista grenen vid OS i Pyeongchang i överlägsen stil. Norskan tog sig i mål på tremilen i klassisk längdskidåkning efter 1.22,17 och segrade 1.49 före Krista Parmakoski från Finland.

Bronset spurtade Stina Nilsson till sig före Ingvild Flugstad Östberg. Nilsson nådde mållinjen efter 1.24,16 och var två sekunder före norskan.

Stina Nilsson körde upp sig under tävlingens gång och bjöds in i bronskampen när österrikiskan Teresa Stadlober körde fel väg och tappade mycket tid. Stadlober hamnade till slut på nionde plats.

Stina Nilsson var inte medveten om att Stadlober hade kört fel och visste inte om att hon tagit brons när hon kom i mål.

– Det känns overkligt just nu, säger Stina Nilsson till Kanal 5:

– Jag var helt säker på att jag spurtade för fjärdeplatsen. Ledarna skrek åt mig att jag körde för medalj, men jag tänkte ”den lätta går jag inte på”. Jag var helt säker på att Krista var trea. Det var inte förrän jag såg att det bara var två tjejer före mig i målområdet som jag förstod att jag var trea. Jag blev så glad och så chockad.

Stina Nilsson har sedan tidigare ett guld från sprinten, ett silver från stafetten och ett silver från sprintstafetten i Pyeongchang.

– Helt fantastiskt, säger Stina Nilsson till Kanal 5 efter sin fjärde medalj i mästerskapet.

Charlotte Kalla gick ut hårt, men lyckades inte hålla hela vägen och slutade på femte plats, nästan tre minuter efter Marit Björgen.

Medaljen var Sveriges första brons i OS i Pyeongchang. Facit för blågult blev sju guld, sex silver och ett brons. Sverige kom på sjätteplats i OS-medaljligan.

Norge vann medaljligan överlägset med 39 medaljer (14 guld, 14 silver, 11 brons).