Foto: Pontus Lundahl/TT

Kyleffekten slår till i Skåne

Skåne Vinterkylan håller Skåne i ett järngrepp och det blir ännu kallare de närmaste dygnen.

Mössorna åker längre ner över öronen och halsdukarna dras åt hårdare, men inget verkar stoppa kyleffekten som äter sig igenom lager på lager.

– Det är vinden som gör att låga temperaturer känns betydligt kallare. Det är ungefär fem minusgrader och ganska hårda vindbyar i större delen av Skåne, vilket gör att temperaturen upplevs mycket kallare på naken hud, kinder och så. Mitt på dagen kommer det att upplevas som minus 15 i de byiga vindarna, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Natten mellan tisdag och onsdag talar prognosen om minus nio grader i Malmö och en vind på nio meter per sekund. Den upplevda temperaturen beräknas i så fall bli minus 19 grader.

– Progonsen säger minus nio, tio grader, men det kan säkert bli kallare än så, det beror på molnigheten och om det spricker upp mer. Samtidigt brukar det blåsa mindre nattetid, säger Andersson.

Kylan kommer att vara kvar under hela veckan.

– I allmänhet blir det minusgrader veckan ut. Kallast blir det under tisdag och onsdag, men det blir vinterväder hela veckan, säger Sandra Andersson.

Hur vanligt är det att det är så här kallt när det närmar sig mars?

– För Skåne är det ganska ovanligt. Det brukar vara som kallast i slutet av januari och i början av februari.

Att det är ovanligt kallt bevisas av att det under söndagen var ett så kallat nationellt isdygn.

– Ett nationellt isdygn innebär att ingen av våra mätstationer i landet når över noll grader under 24 timmar. Vi mäter från klockan 19 på kvällen till klockan 19 nästföljande dygn. Det var ett nationellt isdygn i går och det kommer att vara ytterligare ett par gånger den här veckan, säger Sandra Andersson.

När kommer värmen då?

– Vi har bara prognos tio dygn framåt. Kalluften kommer att vara kvar veckan ut, men det mildras något i slutet av veckan. Vi får se när värmen kommer, säger Sandra Andersson.