Joakim Hector, rektor på Glimåkra folkhögskola, Anders Bengtsson (S) och Anna Wallentheim (S).

Wallentheim: Glöm inte bort kulturen

GLIMÅKRA Glöm inte bort kulturen. Satsningar på mötesplatser och föreningsliv är ofta kloka investeringar.
Det menar riksdagsledamoten Anna Wallentheim (S), som besökte Östra Göinge på måndagen.

När de ekonomiska vindarna blåser snålt och styrande politiker måste skära ner och hålla i pengar är det ofta kultur och fritid som blir lidande. Men det kan kosta i slutändan, anser Wallentheim. Även om tunga områden som skola, vård och omsorg måste prioriteras bör man inte glömma bort kultur och fritid.
– Satsar man på kulturen – och på föreningslivet och på mötesplatser – kan man förebygga många problem, säger Wallentheim, när Norra Skåne träffar henna på Glimåkra Folkhögskola.
Kultur, föreningsliv och mötesplatser är viktiga som ett enande kitt i samhället, menar Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge. Och han är kritisk till den styrande alliansens kulturpolitik i Östra Göinge.
– Politiskt är kulturen eftersatt i Östra Göinge, den måste lyftas. Kulturen måste prioriteras mer i politiken här i kommunen, säger Bengtsson.

Anna Wallentheim från Hässleholm är riksdagsledamot och ledamot i kulturutskottet. Från början var tanken med besöket i Östra Göinge att hon ”bara” skulle leda ett öppet möte om kulturpolitiken i kommunen, men tillsammans med Anders Bengtsson passade hon på att boka in en heldag om kultur och pedagogik.
Besöket på Glimåkra folkhögskola på förmiddagen följdes upp med ett besök på Wanås efter lunch.
På Wanås låg fokus på Wanås Konsts pedagogiska verksamhet, något som också ligger gymnasieläraren Wallentheim varmt om hjärtat.

– För mig personligen är det kul att komma ut och se vad det jobbas med i olika verksamheter. Och för oss i politiken är det extra viktigt att besöka landsbygden och mindre kommuner, säger hon och påpekar att det är ett problem med allt för mycket centralisering.
Östra Göinge är historiskt sett en röd kommun, men de senaste två valen har alliansen med Moderaterna i spetsen vunnit.
– Men det var ju inte bara här i Östra Göinge, på många håll tappade traditionellt röda kommuner. Det blev ett uppvaknande för oss, vi var kanske fast i gamla fotspår och vi tappade någonting, säger Wallentheim, som tror på ett lyckat val för Socialdemokraterna.
– Ja, det är ju lätt att slänga sig med häftiga uttryck, men i grunden vill folk ha trygghet och det står Socialdemokraterna för.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar