Sofia Nilsson (C).

Svarar på kulturkritik: Trist inställning

ÖSTRA GÖINGE – Politiskt är kulturen eftersatt i Östra Göinge, den måste lyftas.
Det menade oppositionsrådet Anders Bengtsson (S).
– En trist inställning, säger Sofia Nilsson (C), om Anders Bengtssons kritik.

I samband med riksdagsledamoten Anna Wallentheims (S) besök i Östra Göinge på måndagen uttryckte sig Anders Bengtsson (S) kritiskt till den styrande femklöverns kulturpolitik i kommunen.
Han ansåg att kulturen måste prioriteras mer politiskt och lyfte fram att kultur, föreningsliv och mötesplatser är viktiga som enande kitt i samhället.

Sofia Nilsson (C), ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet, håller med Bengtsson om att kulturen är viktig – men delar inte hans åsikt om att den är eftersatt politiskt.
– Bara förra veckan släppte ju kommunen kulturprogrammet, vi är en av få kommuner som har ett kultur- och fritidsprogram, och det är ett gott exempel på ett fantastiskt kulturliv, säger Nilsson.
Hon pekar även på satsningen på Fryshuset, en ungdomsdriven mötesplats för unga i kommunen.
– Det är ju en jättesatsning vi gör, säger Nilsson.

Hon tror också att de ideologiska skillnaderna kan ligga till grund för Anders Bengtssons kritik. Nilsson förespråkar ett bra samarbete med kulturföreningar och andra organisationer i kommunen och ser gärna att dessa lyfts fram och utvecklas.
Det är enligt Nilsson inte nödvändigt att kommunen själv driver kulturföreningar och kommunala mötesplatser.
– Vi vill ha bra samverkan med engagerade krafter som jobbar med kulturlivet och driver mötesplatser. Kommunen kan stötta och skapa förutsättningar, säger hon.

Skulle ni från politiskt håll kunna göra mer för kulturlivet i kommunen?
– Det handlar om att prioritera och vi har behövt prioritera och lyfta fram skola, vård och omsorg – men kulturdelen finns med hela tiden. Jag tycker Anders Bengtsson har en trist inställning, inte minst om man tittar i kulturprogrammet och ser hur mycket aktiviteter det är varje vecka.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar