Annons

Va­pen­vi­la i Sy­ri­en bara på pap­peret

Opinion Istäl­let för va­pen­vi­la fort­satte de sy­ris­ka bomb­ningarna av ci­vila i öst­ra Ghouta.
Opinion • Publicerad 27 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

FN:s sä­ker­hets­råd kun­de i lör­dags kväll till slut enas om en res­o­lu­tion om va­pen­vi­la i Sy­ri­en. Den skulle träda i kraft ”utan dröjs­mål” och gälla i 30 dagar. Syf­tet är för­ut­om att stoppa död­an­det ock­så att föra in livs­me­del och me­di­ciner till den ut­satta stads­delen Ghouta och eva­kuera skadade och sjuka där­ifrån.

Va­pen­vi­lan blev möj­lig se­dan Ryss­land, för första gången om Sy­ri­en, be­slutat att inte an­vända sin ve­to­rätt utan rösta för re­so­lu­tions­för­slaget från Sverige och Ku­wait. Men det skedde till priset av ur­holk­ningar av for­mu­le­ringarna så att Sy­ri­en kan fort­sätta bomba ter­ro­rister från IS och al-Qaida. Pro­blemet är att Sy­ri­en de­fi­nierar alla som gör mot­stånd mot pres­i­dent Assad som ter­ro­rister.

Annons

Det visade sig ock­så ome­del­bart. Istäl­let för va­pen­vi­la fort­satte de sy­ris­ka bomb­ningarna av ci­vila i öst­ra Ghouta. Även ke­miska strids­me­del miss­tänks ha an­vänts i den senaste at­tacken, trots att Sy­ri­en för någ­ra år se­dan un­der­teck­nade det in­ter­na­tio­nella för­budet mot ke­miska va­pen. Där­med är an­fallet i går inte bara ett brott mot FN:s ut­lysta va­pen­vi­la utan ock­så ett krigs­brott mot för­budet mot ke­miska va­pen.

Nu måste pressen fort­sätta på Ryss­land att se till att Sy­ri­en verk­li­gen följer re­so­lu­tionen om va­pen­vi­la. Att ett FN-res­o­lu­tion kun­de an­tas var ett fram­steg, men om den inte leder till re­sul­tat och striderna upp­hör är re­so­lu­tionen bara ord på ett papper.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons