Peder Jogstad. Foto: Privat

Han hade många bollar i luften

Idrottsläraren och sportjournalisten Peder Jogstad har lämnat oss efter en tids sjukdom.

Tusentals elever från mellanskåne har fått ta del av hans stora kunnande som lärare i idrott, först på Läroverket i Eslöv och sedan på Bergagymnasiet, varifrån han avgick med pension 2012. Han fortsatte sedan ytterligare några år att arbeta med ämnet specialidrott.
Vid sidan av sitt uppskattade arbete i skolan var han också sportreferent i flera tidningar. Otaliga är hans artiklar om handboll, fotboll, bordtennis och andra sporter och reportagen var mycket välskrivna och lättillgängliga.
Han hade förmågan att i bokstavligt tal ha ”många bollar i luften”, men hann ändå med allt. Hans förmåga att planera var mycket stor.

Han var en person som gav så mycket han kunde av sig själv. Som grannar noterade vi hans stora arbetskapacitet. Bittida som sent lyste flitens lampa i Peders hus, då han förberedde lektioner och skrev sportreportage.
Förutom sin utbildning som gymnastikdirektör var han också sjukgymnast, en perfekt kombination, speciellt för elever med särskilda behov.
Han utvecklade ämnet idrott på skolan och skaffade utrustning så att alla elever skulle få sin motion, Att ”sitta på bänken” var inte tänkbart, utan någon del av kroppen skulle alltid komma i rörelse under en idrottslektion. Motion var viktigt för honom och att eleverna skulle inse detta också.

Peder var intresserad av att djupare bearbeta olika idrotter, Han var en av initiativtagarna till att starta ett regionalt bordtennisgymnasium tillsammans med Eslövs bordtennisklubb.
Kontakt togs med en skola i Kina, där Eslövs elever på sommaren fick träning mot att Bergagymnasiet tog emot elever från den kinesiska skolan.
Eslövs bordtennisklubb har ytterligare utvecklat detta bordtennissamarbetet så att elever från hela Sverige nu kan få bordtennisträning kombinerat med gymnasiestudier i Eslöv.

Han anordnade dessutom fjällturer, som var mycket populära inslag för särskilt intresserade elever
Förutom det idrottsliga intresset var Peder en god kock med härliga måltider som de närmaste vännerna fick njuta av.
Vi har förlorat en kär kollega och nära vän och vi minns med stor tacksamhet de många positiva åren tillsammans.

×