Bilkö i Stuttgart, en av städerna med problem. Foto: TT

Tyskt dieselbilförbud

Tyska kommuner har rätt att införa körförbud för äldre dieselbilar enligt en dom i högsta förvaltningsdomstolen i veckan. Det beräknas påverka ungefär tio miljoner tyska bilägare. Tyska bilaktier föll kraftigt, liksom hela Frankfurtbörsen. Vi gör klokt i att hålla ögonen på Tyskland, eftersom en liknande omställning där miljözonerna omfattar även personbilar är att vänta i Sverige enligt regeringsförklaringen. Miljöminister Karolina Skog menar att barns rätt att andas ren luft ska gå före rätten att köra vilka bilar var som helst.
Folkhälsan är viktigast, men lite medlidande med den som köpt en dieselbil för att den skulle vara bättre för miljön kan vara en tanke. Ekonomiska förluster drabbar orättvist den som köpt en bil som tillverkaren fuskat med i tron att den var ett bra miljöval. Klimatbovar ska inte köra omkring i onödan, men kanske borde man fundera på kompensation till den som i värsta fall sitter med en inte bara osäljbar utan också okörbar bil trots försök till miljötänk.
Hade EU:s regelverk inte haft kryphål kunde man ha straffat fuskande biltillverkare och inte deras samvetsgranna kunder. Men tyvärr läcker det i det anseendet som ett såll, vilket gör att den tyska förvaltningsdomstolen menar att det inte finns några andra lösningar än miljözoner. Tyska bilägare har lagt fram ett förslag på att man frivilligt ska kunna byta katalysator och komma undan begränsningar. Biltillverkarna vill att de bara ska behöva uppdatera mjukvara. De bör dock inte få något att säga till om vid den kommande omställningen. Det är biltillverkarnas fusk som är en av de största anledningarna till att vi ligger efter utsläppsmässigt. Vad de tycker bör vara ointressant.
2018 är valår och det är upp till varje kommun hur de kommer att göra utifrån sina egna förutsättningar. Kommer kommunpolitiker att våga eller vilja driva en hos vissa delar av väljarkåren impopulär fråga? Det är långt ifrån säkert att det blir dem som behöver det bäst som blir mest restriktiva ens efter ett svenskt miljözonsförslag.Martina Jarminder

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Veckans ibladningar