Lundaforskare först med att knäcka havrekoden
Olof Olsson tar emot på Kemicentrum på Lunds universitet. Han är professor i molykylärbiologi och projektledare inom ScanOats, ett nytt industriforskningscenter för just havre.
Att man lyckats knäcka havrekoden gör att det nu finns möjligheter att förädla fram nya ännu nyttigare och motståndskraftigare havresorter. Med i ScanOats är förutom universitetet även Lantmännen, Oatly, Swedish Oat Fiber och SLU. Projektet finansieras av stiftelsen för strategisk forskning med 75 miljoner kronor med en option på ytterligare 25 miljoner kronor.
Han räknar upp många av havrens fördelar. Havre innehåller flera bioaktiva komponenter som specifika fibrer, fettsyror, proteiner och antioxidanter. Det är också vetenskapligt bevisat att havre sänker kolesterolhalten och blodsockernivåerna och minskar risken för cancer i tjocktarmen.
Dessutom är det en bra rotationsgröda då den är är tolerant mot både ohyra och ogräs.