Lennarth Ohlsson i den miljö från vilken många minns honom; som veteransäljare av husvagnar. PRIVAT BILD

Eldsjäl i Vinslöv avliden

Som tidigare meddelats har Lennarth Ohlsson i Vinslöv avlidit. I augusti skulle han ha fyllt 90 år.
Närmast anhöriga är hustrun Göta, dottern Kerstin med familj, svärsonen Putte och övrig släkt.

Leden av gamla eldsjälar i Vinslöv glesnar. Det konstaterar vi, hans många vänner, med sorg när budet nådde oss att Lennarth avlidit.
Han tillbringade sin uppväxt i Gumlösa. Som vuxen tog han tjänst hos dåvarande Televerket, en arbetsgivare som han blev trogen i många år.
Tidigt kom han i kontakt med idrotten och engagerade sig som ledare i Vinslövs IF och BK Ore. I båda föreningarna blev Lennarth och hans kamrat Torsten Söderberg ett radarpar som idékläckare och nöjespappor.
På 1950- och 60-talen arrenderade BK Ore festplatsen Galgbacken i Pukavik. Där anordnade klubben under många år nöjeskvällar med dans och scenframträdanden.
I den rollen kom Lennarth i kontakt med många av den tidens schlagerstjärnor som Anitha Lindblom, Harry Brandelius, Alice Babs, Gösta Snoddas Nordgren, för att inte tala om en annan estradör, Fader Gunnar i Osby.

Allt arbete utfördes ideellt av Lennarth och hans kamrater som i regel investerade hela helger från fredagkväll till söndagskväll i brottarklubbens tjänst. Lennarth var också med och tog initiativ till upprustningen av Lyran i Vittsjö.
Det ekonomiska utbytet av nöjesevenemangen blev så stort att BK Ore kunde bygga ny träningslokal, finansiera resor och annan verksamhet.
Jämsides med allt detta var Lennarth och hans kamrater också männen bakom Vinslövskarnevalen, Barnens dag och Idrottsmässan i Vinslöv som 1959 samlade mellan 6 000 och 7 000 personer. En efter nuvarande förhållanden otrolig siffra.
Sommaren 1965 blev regnig och kall, vilket i kombination med det nya mediet televisionen gjorde att nöjesprojektet i Pukavik lades ner.

Lennarth fortsatte sitt idoga arbete till föreningslivets fromma som verksam i Vinslövs IF:s supporterklubb, som ungdomsledare och tränare i BK Ore och idrottsföreningen. I båda föreningarna fostrade han flera generationer unga idrottare.
Han var också en drivande kraft i korpen som satte vinslövsborna på fötter i allting från tipspromenader till fotboll. En annan hjärtefråga var bouleklubben, vars bildande han tog initiativet till och där han sedan tävlade med aldrig sinande energi. När tennisbanorna gjordes om medverkade han till att en boulebana etablerades.
Som politiskt engagerad blev fritidsnämnden hans naturliga forum. Där kunde han göra fortsatta insatser för föreningslivets fromma i Vinslöv och då även utanför de idrottsliga ramarna.

Under sin tid på televerket drev han på fritiden företaget LO-sport med försäljning av sportutrustning, som han överlät 1989.
Vid en tidpunkt då andra brukar se fram mot pensionen startade Lennarth Ohlsson en ny karriär. Han blev säljare på Vinslövs fritidscenter. I den rollen uppmärksammades han som möjligen den äldsta husvagnsförsäljaren i Sverige; det kändes naturligt för honom eftersom han och frun Göta campat i Norje Boke sedan 1970-talet och han alltid trivts att ha med människor att göra.
Han var med om en stark expansionfas i Vinslövs fritidscenters historia, från fyra anställda till nuvarande 20-tal. Kunderna som återkom till vinslövsföretaget kände alltid återseendets fulla glädje när de mötte Lennarth.
Han behöll sitt intresse för föreningslivet, bland annat som medlem i Sällskapet Vi bomhusare och som medlem i PRO. Utrustad med en ljus livssyn och med humorns rika gåva, var han glad och generös in i det sista.