Hovrätten skärper straff för mordförsök utanför Broby

ÖSTRA GÖINGE Hovrätten skärper straffen för två av de tre personer som försökte strypa och stena en man till döds utanför Broby. Den 26-årige mannen döms till nio års fängelse och den 61-åriga kvinnan döms till sju års fängelse.

Det var i augusti i år som en man hittades svårt skadad i ett dike vid vägen mellan Broby och Sibbhult. Han fördes till sjukhus och tre personer – mannens 35-åriga fru (som han ligger i skilsmässa med), hans 26-årige svåger och hans 61-åriga svärmor – greps och häktades så småningom, misstänkta för mordförsök.
De tre nu dömda personerna bor i Broby. Offret och den 35-åriga kvinnan bodde tidigare tillsammans i ett hus i Osby.

Den 35-åriga kvinnan och offret har barn tillsammans och kvinnan ville att mannen skulle följa med henne och titta på ett hus, eftersom hans barn också skulle bo i huset.
Mannen följde med och de körde till en plats vid vägen mellan Broby och Sibbhult.
35-åringen gav mannen en stöt med en taser. Hon ska även ha deltagit i misshandeln genom att slå mannen med tasern och med en sten.
På platsen befann sig också den 26-årige mannen och den 61-åriga kvinnan. 26-åringen attackerade mannen med knytnävarna och en stor sten, som han slog i huvudet på mannen.
26-åringen försökte även strypa mannen med en platspåse samt kväva honom med samma plastpåse. Den 61-åriga kvinnan bidrog till mordförsöket genom att tillhandahålla platspåsen samt slå en sten i huvudet på mannen.
De slutade attackera mannen när de fick klart för sig att en buss hade stannat på vägen.
Mannen hittades svårt huvudskadad i diket och fördes till sjukhuset.

I tingsrätten dömdes 26-åringen till sju års fängelse för försök till mord. Hovrätten skärper straffet till fängelse i nio år. Hovrätten menar att om brottet hade fullbordats är omständigheterna i förening med uppsåtet så försvårande att straffvärdet hade överskridit normalstraffet. Därför ska det försök till mord som mannen döms för få påföljden fängelse i nio år.
Den 61-åriga kvinnan dömdes till fem års fängelse för mordförsök i tingsrätten. Hovrätten menar att flera av de försvårande moment som gör sig gällande vid bedömningen av den 26-årige mannens brott också gäller den 61-åriga kvinnan. Hon har dock inte deltagit i hela gärningen och hovrätten bedömer att påföljden ska bli fängelse i sju år.
Den 35-åriga kvinnan dömdes för mordförsök till fängelse i fyra år av tingsrätten och hovrätten fastställer här tingsrättens dom.

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Veckans ibladningar