Carl Johan Sonesson, M, tar över ordförandeklubban.

M vill ha fler vårdval och mer personalmakt

Skåne Fler privata vårdval, fritt vårdsökande och mer makt till personalen i vården. Det är några frågor som Moderaterna har på sin valagenda.

Moderaterna i Region Skåne har släppt en rapport om den skånska sjukvårdens segdragna problem med långa vårdköer.
– Rapporten visar att köerna sedan 2014 har blivit allt längre. I dag står 114 872 skåningar i kö för att få vård. Nästan 30 000 av dessa har väntat längre än vårdgarantin tillåter, säger Carl-Johan Sonesson, som står först på partiets regionlista i Malmö till valet i höst.

Sedan Femklövern, med Allianspartierna och MP, lämnade över makten för fyra år sedan har sex miljarder kronor till pumpats in i sjukvården.
– Trots detta har vi 200 färre vårdplatser och operationsköerna är längre, säger Carl-Johan Sonesson.
Moderaterna visar i sin rapport att sjukvårdskön är i snitt en tredjedel längre, och sämre i flera fall.
– Sju månaders väntetid från första kontakt är inte ovanligt. Och Skåne tappar stadigt placeringar mot resten av Sverige, påpekar han.

Alliansen införde fler vårdval under sin tid vid makten och vill se ännu fler. På deras lista finns barnsjukvård, hjälpmedel, allmänpsykiatri och öron, näsa och hals.
– Rapporten visar att det finns en avgörande faktor som ger kortare köer, och det är vårdvalssystem. Landsting och regioner med vårdval har kortare köer. De områden där vårdvalen finns kvar från alliansens styre i Skåne har också kortare köer, och ofta inga alls, betonar Carl-Johan Sonesson.

2012 infördes vårdval för ögonsjukvård. Med rapporten – Var god vänta – som underlag visar Carl-Johan Sonesson och partikollegan Pontus Lindberg att vårdköerna till starroperationer försvann med vårdvalet.
– Vi visade under åren 2006-2014 att vi framgångsrikt kunde korta köer genom att ge patienterna rätt till vårdval och låta pengar styras dit där mest vård ges. Vi hade god hjälp av Alliansregeringens kömiljard, men det krävdes målmedvetet arbete i Skåne samtidigt som vi höll budgeten. Det fanns pengar att satsa när det behövdes, fortsätter Carl-Johan Sonesson.

Rapporten är ingen ljus läsning om kösituationen till vård i Skåne. Effekten av att vårdplatserna har blivit 200 färre visar sig i att utvecklingen i den nära vården blir lidande, överbeläggning på akuterna ökar, patienter läggs in på fel avdelningar och risken för vårdrelaterade skador ökar.
Listan över skånevårdens tillkortakommanden är lång, visar rapporten. Jämfört med andra storstadsregioner har Skåne sämre utfall till hjärt- och urologioperationer, överlevnad i cancersjukdomar samt längre köer inom psykiatrin där barn- och ungdomspsykiatrin sticker ut.
– Andelen genomförda operationer, eller andra åtgärder inom 90 dagar inom hjärtsjukvård är i Region Skåne i december 2017 62 procent mor rikssnittets 88 procent och antalet personer med mer än tre månaders väntan i kön till första besöket i vuxenpsykiatrin har mer än fördubblats från 111 personer 2014 till 298 personer 2017, säger Carl-Johan Sonesson.

Resultatet av rapporten, enligt Moderaterna, talar för betydligt kortare vårdköer om vården styrs med en större andel i småskalig och nära drift.
– Bristen på operationspersonal kan avhjälpas genom en plattare organisation på sjukhusen så att personalen vill stanna kvar.
Moderaterna kan även tänka sig en ”intern kömiljard” i Skåne där pengar styrs till områden där fler operationer utförs, efter klockan 16. Partiet jobbar nu med sina vallöften, bland annat fler personaldriva sjukhus och flersjukhus på entreprenad.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...