Foto: US Navy/Wikimedia och Youtube
Lexington tidigt på morgonen den 8 maj 1942. Foto: US Navy/Wikimedia
En Martin T4M lyfter från Lexingtons däck 1932. Foto: US Navy/Wikimedia

Försvunnet hangarfartyg hittat efter 76 år

Historia Den 8 maj 1942 sänktes det amerikanska hangarfartyget USS Lexington under slaget om Korallhavet. Sedan dess har fartyget varit försvunnet. Fram till nu.

Det är ett forskningsteam lett av Microsoft-miljardären Paul Allen som hittat vraket på 3000 meters djup på havsbotten cirka 80 mil öster om Australien.

En Martin T4M lyfter från Lexingtons däck 1932.

USS Lexingston, eller Lady Lex som hon också kallades, var ett av USA:s första hangarfartyg och började först byggas som ett slagskepp men under byggnationen ändrades planerna och hangarfartyget stod klart 1925. Men för 76 år sedan var hennes historia all – hon kunde inte längre stå emot det tunga bombardemanget från japanska stridsflygplan. Besättningen bestod av 3 000 man, varav cirka 600 var på sitt första uppdrag. 216 dödades under striderna.

I boken ”But not in shame: The Six months after Pearl Harbor” beskriver författaren och histiorikern John Toland händelseförloppet. Väl medveten om att ammunitionslagret kunde explodera när som helst insåg konteramiral Aubrey Fitch att striden var hopplös och ringde 17.07 ned till kaptenen, Frederick C. ”Ted” Sherman, och sa: ”Ted, låt oss få besättningen av skeppet”.

Under ordnade förhållanden ställde sig sjömännen och flygarna på led och gick ned i flottarna. Ingen av dem drunknade under räddningen och till och med kapten Shermans hund, Wags – som sällan vek från sin husses sida, överlevde. Klockan åtta på kvällen beslutade amiral Fletcher att man skulle sänka det brinnande fartyget och fyra torpeder satte punkt för hennes historia.

På en närbelägen kryssare stod journalisten Stanley Johnston och såg hangarfartyget sjunk – på rätt köl in i det sista. Bredvid honom stod en av Lexingtons officerare.
– Där försvinner hon, sa han till Johnston. Hon kantrade inte. Hon sjunker med huvudet högt. Kära gamla Lex. En lady in i det sista.

Enligt Toland var slaget om Korallhavet en taktisk seger för Japan men en strategisk seger för amiral Fletcher. Detta eftersom Fletchers japanska motsvarighet, amiral Inouye senare på kvällen den 8:e beslutade att skjuta upp invasionen av Port Moresby, huvudstaden på Papua Nya Guinea. Det var första gången under andra världskriget som en japansk invasion avvärjts, något som firades i både USA och Australien.

På båda sidor utmålades slaget som en seger. ”Fiende tar till flykten, jagade av allierade krigsfartyg” skrev New York Times den 9 maj och samma dag skrev Japans ledande dagstidning Asahi Shimbun att slaget var ”ett tecken på USA:s fall”.  I Australien kände man att man hade blivit räddade från en förestående japansk attack. Och även om betydligt färre japanska skepp än amerikanska sänkts vid slaget hade flera viktiga japanska stridsfartyg skadats så pass allvarligt att de inte kunde vara med vid det för Japan förödande slaget vid Midway som utkämpades en månad senare. Om det skulle historikern John Keegan skriva att det var: ”det mest fantastiska och avgörande slaget i sjökrigets historia”.

Hur det gick sedan vet vi och nu vet vi också var USS Lexington fick sin sista vila.
”Vi minns den modiga besättningen som hjälpte till att säkra den första amerikanska segern i Stilla Havet”, skriver Paul Allen på Twitter.

Men hur gick det då egentligen för Wags, kapten Shermans svarta cockerspaniel som iförd livväst räddades från det brinnande fartyget? Jodå, Wags, eller Amiral Wags som han kallades, överlevde kriget och dog 1947, 17 år gammal. Han lever vidare i barnboken ”Admiral Wags of the USS Lexington” som kapten Shermans fru Fanny Jessop Sherman skrev 1943.