Foto: TT

Göinge hårt drabbat av viltolyckor

ÖSTRA GÖINGE/OSBY Göingebygden är hårt drabbat av viltolyckor.
Under de senaste dygnen har polisen fått in ett tiotal anmälningar om viltolyckor.

– Rådjur och vildsvin är vanligast i viltolyckorna på våra vägar, säger Tommy Nilsson, länsansvarig för Nationella Viltolycksrådet som dessvärre inte ser någon minskning av viltolyckorna framöver.
Viltolyckor som nyligen inrapporterats i göingebygden handlar främst om områden runt Glimåkra, Broby och Knislinge. Och det är rådjuren som dominerar olycksstatistiken. I cirka 70 procent av olyckorna är det rådjur inblandade, följt av vildsvin. Rådjurens framfart beror, enligt Tommy Nilsson, på de milda vintrarna. Och han ser ingen ljusning på den problematiken.

– Milda vintrar innebär gott om mat och fler rådjur. Och även om vi just nu har en riktigt kall vinter så kommer det inte att påverka rådjurens tillgång på mat. Det hade behövts ett par, tre riktigt stränga vintrar för att ändra på det, fortsätter Tommy Nilsson som uppmanar bilisterna att se upp.
– Det man måste göra är att sänka hastigheten och respektera varningsskyltarna. Dessutom är det viktigt att hela tiden läsa av naturen utanför vägbanan. Kör man samma sträcka ofta så kan det hända att man slappnar av. Viltolyckor sker hastigt och utan förvarning.
Hittills under 2018 har det, enligt Viltolycksrådets statistik, inträffat 39 viltolyckor i Östra Göinge mot 23 förra året samma period.

När det gäller Osby har utvecklingen ännu så länge varit positiv när det gäller 2018.
Statistiken som tagits fram visar nämligen på över 50 viltolyckor i Osby kommun förra året mellan den 1 januari och 28 februari, medan samma period i år endast visar 24 viltolyckor.
Skåne utmärker sig i landet på grund av tät trafik, många vägar och genomfart till och från Sverige. Enligt viltolycksrådet är de fem mest drabbade vägarna i Skåne E65, E6, RV 13, RV 19 och R21.
Enligt viltolycksrådet sker det i genomsnitt mer än en (1) viltolycka nästan var 9.e minut i Sverige. Detta innebär att över 61000 fordon årligen är inblandade i en viltolycka.
Om olyckan är framme så ska 112 larmas. Anmäler man inte olyckam kan det innebära att man gör sig skyldig till jaktbrott.

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Veckans ibladningar