Italien: ännu ett politiskt dödläge

Vem har vunnit valet i Italien? Alla utom socialdemokraterna. Högerextrema Lega menar att de har vunnit, och att det deras ”plikt” att styra.
Den populistiska Femtjärnerörelsen har också vunnit och vill också styra. Rörelsen startade som en protest mot korruption och vill inte delta i traditionell höger-vänsterpolitik. Att arbeta mot etablissemanget och status quo är anledningen till dess existens, vilket gör det svårt att också vara etablissemanget. De är bland annat euroskeptiker, bredbandsentusiaster och vill se ”hållbar utveckling”, men vad de menar med det senare har blivit mindre tydligt med åren. De är inte nödvändigtvis främlingsfientliga, fast de räknas till högerpopulisterna av de flesta.
Italien är politiserat på ett sätt som kan vara svårt att förstå för utomstående, vilket bland annat är en av förklaringarna till att Berlusconi kan komma tillbaka gång på gång och att Femstjärnerörelsen, grundat av en komiker, kunde blir framgångsrikt så snabbt. Man måste ha rätt kontakter för att komma någonstans och klassresor är inte givna. Det är bra grogrund för korruption.
Det man kan säga säkert är att populismen gått framåt i ytterligare ett europeiskt land, att socialdemokratin och etablissemanget gått tillbaka, samt att det kommer att bli en rejäl röra innan en regering är på plats.

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Veckans ibladningar