Kjerstin Dellert var en färgstark personlighet. 8Foto: Henrik Montgomery/TT

Kjerstin Dellerts röst har tystnat

Operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert avled på måndagen, 92 år gammal.
Kjerstin Dellert var en färgstark personlighet, som såg till att få saker och ting att hända. Till exempel var hon drivande bakom den stora galaföreställning som riksdagen bjöd det nygifta kungaparet på 1976.
1981 grundade hon Confidencen, när hon återuppväckte Ulriksdals slottsteater i rokokostil, och den har hon lett sedan dess. Två år tidigare hade hon pensionerats från Kungliga operan.

Hon har berättat att hon bara var fyra år när hon vann en sångtävling, fick en ballong i pris och bestämde sig för att bli sångerska.
Hon växte upp i Stockholm, men hennes operakarriär inleddes i Göteborg, där hon debuterade på Stora Teatern 1951 i Sköna Helena.

1952 var hon så på plats i Stockholm, i La Bohème. Under åren följde över 100 huvudroller. Hon har fått operor skrivna för sig och sjungit med många världsnamn, exempelvis Jussi Björling.
TV-programmet Prima Primadonnor, som hon gjorde tillsammans med operakollegan Elisabeth Söderström, var långt ifrån den enda utflykten i mer folklig terräng. 1971 låg hon på svensktoppen med poplåten Mamy Blue och året därpå uppträdde hon i Melodifestivalen med sången Kärleken behöver inga ord som kom på fjärde plats i den svenska finalen.

Mellan 1947 och 1966 var Kjerstin Dellert gift med disponenten Carl-Olof Bergh, med vilken hon fick sonen Totte.
1968 blev hon mycket uppmärksammad när hon gifte sig med den 16 år yngre dansören Nils-Åke Häggbom, som sedan dess har varit hennes livskamrat.
Under senare år drabbades Kjerstin Dellert av både stroke och cancer. Men på inför sin 90-årsdag var det inget hon beklagade sig över när hon intervjuades av TT:

– Det är ingenting jag går och tänker på. Jag känner stor tacksamhet över att livet har varit som det har varit, och fortfarande är. Jag menar, ännu är jag ju faktiskt med i smeten. Och det är ganska roligt.

×