Jan och Pia Svensson på Matöppet i Vinslöv tar över Japeh-butikens verksamhet. Att funktionerna skulle finnas kvar i byns centrum var viktigt för handlarparet.
Carina Tillman som tidigare drev Japehs kommer nu att arbeta på Matöppet.
Första dagen som man var igång med den nya verksamheten var det full ruljans i butiken.
Japeh-butiken stängde för gott i lördags eftermiddag.

Matöppet tar Japehs under sina vingar

vinslöv Sedan i lördags är det stängt på Japeh-butiken i stationshuset, men Skånetrafiken, Svenska spel och posten finns ändå kvar mitt i byn hos Matöppet.
– Vi ville att det skulle finnas kvar i centrum, säger handlaren Jan Svensson om matbutikens nya utmaningar.

Japeh-butiken står igenbommad, men på Matöppet är det desto mer liv. Från och med torsdag är det här som Vinslövsborna kan uträtta sina postärenden, spela och köpa tågbiljetter. Handlarparet Jan och Pia Svensson har nämligen köpt Japehs och flyttat all verksamhet till sin egen butik. Det är Skånetrafiken, Svenska spel, ATG, DHL och Postnord som alla har fått en ny hemvist. För Jan och Pia Svensson har det viktigaste varit att behålla funktionerna i Vinslövs centrum. På plats hos Matöppet finns dessutom ett välbekant ansikte i form av Carina Tillman, som drev Japehs men nu jobbar på Matöppet istället.
– Carina ville sälja och vi ville behålla det i byn, förklarar Jan Svensson.
Han uppskattar att det kan innebära en daglig ökning på runt 200 kunder och för att möta det har all personal gått utbildning för att lära sig sköta både spel och ärenden till posten samt Skånetrafiken.
– Tanken är att alla som jobbar här ska kunna sköta det. Annars får Carina bo här, skojar Jan Svensson.
Pia Svensson har själv just kommit hem från utbildning i Stockholm.
– Allt är nytt och just nu snurrar det litegrann, men man kommer in i det efterhand, säger hon.
Ute i butiken är det tydligt att Vinslövsborna redan fått nys om vart Japehs verksamhet tagit vägen; trots att det bara är förmiddag är det redan kö såväl till posten som Svenska spel.
Att bygga ut är inget man överväger i nuläget, däremot har det byggts om inne i butiken, men hur mycket de investerat i de nya verksamheterna svarar Jan Svensson gärna lite kryptiskt på:
– Vi har byggt om inne i butiken för stora summor. Jag kan säga som så att det rör sig om en hel del pengar.
Jan och Pia Svensson är erfarna livsmedelshandlare som har drivit Matöppet i Vinslöv sedan 2006 och dessförinnan drev de Matöppet i Sösdala. De tror att den nya satsningen är rätt väg att gå. Och att döma av ruljangsen i butiken verkar Vinslövsborna ha tagit till sig den nya ordningen.
– Japehs stängde i lördags eftermiddag så de har inte kunnat tippa förrän i dag, säger Pia Svensson om köbildningen och tillägger:
– Det är så det ska vara och om de får med sig lite mjölk eller bröd på vägen så är det bara bra.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar