Annons

Rättsprocessen annorlund än i Sverige

Skillnader i rättsprocessen Intresset för rättegången mot ubåtsbyggaren Peder Madsen har dragit till sig ett enormt intresse.
Publicerad 7 mars 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Bland annat för att man i Danmark inte låter media och allmänheten få tillgång till utredningsmaterialet i samband med åtalet.

Dansk lag är på många punkter mer restriktiv än den svenska. I Sverige är det brukligt att när åtal väckts kunna begära ut den så kallade stämningsansökan och förundersökningen. Det går inte i Danmark. Det är först när en dom vunnit laga kraft som förundersökningen blir offentlig. Även det med vissa restriktioner. Bilder, ljudfiler och videomaterial lämnas till exempel inte ut till media och allmänhet.

Annons

När det gäller mordet på Kim Wall har Köpenhamnspolisen emellertid varit generös med att släppa uppgifter, mer än vad som är vanligt när det gäller den svenska polisen. Anledningen till det, säger Jakob Buch-Jensen till SVT, är att fallet dragit till sig så mycket uppmärksamhet.

En annan skilnad genemot den svenska rättsprocessen är att Peder Madsen kommer att ställas inför en rättegång med jurymedlemmar, något som sker när en person misstänks för ett brott som kan ge mer än fyra års fängelse. Under förhandlingen deltar förutom tre juristdomare sex jurymedlemmar mellan 18 och 70 år. De lottas fram bland vanliga medborgare som listats av kommunerna i Danmark. Det är en skyldighet att ställa upp i juryn.

Fällande dom blir det om fyra av sex jurymedlemmar och två av juristdomarna anser den åtalade vara skyldig.

Mikael AnkarvikSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons