Respekterar internationell rätt!

I sitt inlägg den 20 februari hävdar Christer Sköld, att han från en bekant i Israel har införskaffat korrekta uppgifter om hur Israels gripande och fängslande av palestinska barn går till.
De formuleringar som Sköld använder är dock identiska med vad som skrivits i ett nyhetsbrev som sprids på nätet och som går under namnet Israel Report. Oklart vem som är ansvarig utgivare.
Jag skrev initialt om Israels kritiserade behandling av palestinska barn i fångenskap. För närvarande sitter cirka 300 palestinska barn i israeliska fängelser. Sköld hävdar att delen om hot och våld mot barnen är förtal, baserat på ”fullständigt opålitliga vittnesbörd” – en formulering som han direkt kopierat från Israel Report. Endast med rejäla skygglappar på kan någon missa rapporter om de missförhållanden, som Israel har kritiserats för i åtskilliga år och som har påtalats av Amnesty International, UNESCO, Defense for Children International, Jewish Voice for Peace, kristna Sabeel, Human Rights Watch med flera. Är det inte oerhört fräckt att döma ut dessa seriösa organisationer som fullständigt opålitliga?

Skulle ockupationsmaktens dagspress vara opartisk och mera pålitlig? Tidningen Haaretz är förvisso mycket bra, men det är uppenbart inte den som Skölds eventuella kontakter i Israel läser.
I anslutning till första rättegångsdagen nyligen i fallet Ahed Tamimi uttalade sig människorättsexpertis inom FN, där Michael Lynk riktade skarp kritik mot Israels agerande.
Det strider dels mot Internationella Barnkonventionen (som Israel har ratificerat), dels mot Fjärde Genèvekonventionen.
Det är oroväckande om Christer Sköld inte anser att internationell humanitär rätt är värd att respektera. Kerstin Dahlberg

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar