– Allt som det kan bli politik av ska vi fånga upp. Och allt är ju politik egentligen. Vi ska försöka få med sådant som diskuteras av många, men också försöka hitta lite ovanliga vinklar, säger Jesper Rönndahl. Foto: Janne Danielsson/SVT
– Man börjar få en känsla för nerver. Men det ska ju vara dagsaktuellt så man kan ju bara förbereda sig lagom mycket, säger Jesper Rönndahl inför premiären den 9 mars. Foto: Janne Danielsson/SVT
– Allt som det kan bli politik av ska vi fånga upp. Och allt är ju politik egentligen. Vi ska försöka få med sådant som diskuteras av många, men också försöka hitta lite ovanliga vinklar, säger Jesper Rönndahl. Foto: Janne Danielsson/SVT
– Man börjar få en känsla för nerver. Men det ska ju vara dagsaktuellt så man kan ju bara förbereda sig lagom mycket, säger Jesper Rönndahl. Foto: Janne Danielsson/SVT

Rönndahl skojar om nyheter inför valet

På fredag den 9 mars får tv-tittarna möta Jesper Rönndahl i en ny roll – som nyhetsankare i SVT:s Svenska nyheter. Men nej, komikern och allvetaren har inte bytt bana.
– Det är inte så komplicerat. Arbetsbeskrivningen är att vi ska ta aktuella ämnen och skoja om dem, säger Jesper Rönndahl.

När den tvåfaldige På spåret-vinnaren fick frågan om att vara programledare i Svenska Nyheter funderade han lite extra.
– Jag har ju aldrig gjort den typen av humor. Jag har skojat om vetenskap och tramshumor men aldrig om ”viktiga” saker som folk berörs av. Visserligen berörs folk av vetenskap men inte på samma sätt, säger Jesper Rönndahl.
Det satiriska programmet Svenska nyheter är en del i SVT:s satsning inför höstens val.

Hur politiskt intresserad är du?
– Inte så mycket, men jag börjar bli efterhand som jag jobbar med programmet. Jag läser tidningen på morgonen, men mest eftersom man ska. Och jag tycker ju om att veta allt möjligt, som den nörd jag är. Det här går också bra att nörda ner sig i.

Men kan förvänta sig att tittarna ska tycka mycket om programmet och redan har synpunkter börjat vädras på sociala medier.

Hur hanterar man det?
– Objektivitetskravet har vi på oss, men vi får en del frikort i och med att det är satirprogram. Jag har hållit på med etermedier så länge nu att jag vet att man inte ska bry sig om vad folk säger. Det är så många tramsebyxor som har saker för sig.
Jesper backas upp av en redaktion och Michael Lindgren, känd från Grotesco, är producent för programmet.
– Det var mycket därför jag hoppade på det. Nu får jag jobba med manusskrivare som är mycket duktigare än vad jag är. För mig är det en ära att få sitta och säga saker som är skrivna av dem. Och jag som är mest van vid standup och radio är ju alltid ensam, men nu är det mycket folk som är med, det känns bra.
Programmet ska ta upp aktuella ämnen och därför är det snabba ryck vid inspelningen.
– Vi spelar in torsdag och sänder fredag. I höst blir det ännu tajtare, då spelar vi in på fredag och sänder fredag.

Michael Lindgren beskriver programmet som ”en slags ståupp, fast sittande ner.”
Grotesco har fått mycket beröm för sina sju mästerverk, men Svenska nyheter är något helt annat.
– Det här har inget att göra med den sortens humor. Här skriver vi om det som hänt i veckan och tar även upp ett lite mer tidlöst tema, säger Michael Lindgren.
Programmet görs mycket efter amerikansk modell, som The Daily Show och Late Night.
– Det är en form som gjorts försök att göra tidigare i Sverige, men man har aldrig riktigt lyckats, tycker jag i alla fall. Robins gör ju det lite i sitt program, men det är inte på samma sätt, säger Michael Lindgren.

Sverige har inte en särskilt stark satirtradition, menar han.
– Den finns i viss mån i tidningarna där man har tecknare. Och på radio har Erik Blix-gänget kört länge i Godmorgon världen, men det har varit tunt på tv. I radion finns ju också Tankesmedjan – och så måste jag ge en eloge till poddarna. Det finns en större bredd där, Poddarna har förbättrat läget.
Med Svenska Nyheter har Michael Lindgren stora ambitioner.
– Att försöka sjösätta ett program som med humor kan kommentera samhället och samhällsfrågor och som inte viker från att ta jobbiga ämnen. Men det är verkligen en utmaning att få till det, säger han.

Satir kan ha en viktig funktion på många sätt.
– Det är jätteviktigt och det är faktiskt konstigt att vi är så dåliga på det. Det säger något om Sverige, vårt samhällsklimat och vår kultur. Det är konstigt att det i svensk television – jag kan ge en liten hatt till Filip och Fredrik i femman med sitt Breaking news som gjort en del sådana grejer – att det inte har funnits mer samhällskommenterade humor. Jag tror att det beror på att vi kanske inte gillar konflikt. Det är obekvämt. Vi har inte den traditionen. Men i ett demokratiskt samhälle borde det finnas minst ett stort satirprogram. Många säger att det egentligen inte ska göras av public service, men jag känner att det verkligen ska göras av public service, säger Michael Lindgren.