Försvarsadvokt Betina Hald Engmark och den mordmisstänkte Peter Madsen under rättegången som inleddes i Köpenhamns byret under torsdagen. Peter Madsen är åttalad för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Foto: Johan Hallnäs / TT

Madsen kommer att få uttala sig

Köpenhamn Medieintresset var gigantiskt när den första rättegångsdagen mot uppfinnaren Peter Madsen som åtalats för mord på den svenska journalisten Kim Wall inleddes.
Åklagaren har under förmiddagen lagt fram en del nya bevis.

Under förmiddagen har åklagaren Jakob Buch-Jepsen gjort sin sakframställan där han redogjort för den trafik med sms och mms som skett mellan Peter Madsen och Kim Wall. Åklagaren menar att den helt och hållet varit av professionell karaktär.

Han har presenterat en rad bilder som visar hur ubåten seglar i väg och beskrivningar över hur den färdats under sin väg från hemmahamnen fram till att ubåten sjönk i Kögebukten och hur Peter Madsen räddades Redan då visar frågor under upptagningarna att det var känt att det funnits två personer ombord.

Åklagaren har också redogjort för nya bevis som hittats ombord på ubåten. Han har också gått igenom hur Kim Walls kvarlevor hittats i omgångar i samband med dykningar.

I den rättspsykiatriska undersökningen beskriva Madsen som en person med narcissistiska och psykopatiska drag, en person som kan vara charmig men som verkar sakna empati och skuldkänslor.

Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark uppmanade inledningsvis rätten att bortse från uppgifter som kan ha läst i media och bara inrikta sig på uppgifter som förs fram under rättegången.

Hon slog också fast att polisutredningen inte kunnat slå fast den exakta dödsorsaken trots att samtliga kvarlevor hittats. Betina Hald Engmark sa också att hennes klient lämnat flera olika förklaringar men att man kommer att förklara varför.

Rättegången fortsätter klockan 13.05. Då kommer Peter Madsen att få uttala sig om han vill.