Jenny och Cajsa Wegner från BK 59:an i Hässleholm är med i den gyllene svenska generation som fullständigt dominerar den europeiska dambowlingen. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV

Systrarna Wegner i EM-trupp

BK 59:ans Jenny och Cajsa Wegner finns med i den trupp som förbundskaptenen Johan Ekström har tagit ut till EM i bowling som avgörs 7–16 juni i Bryssel.
Klubbkompisen Filippa Persson, guldmedaljör på EM i Wien, sidsteppas – precis som på VM.

Svenska EM-truppen
Cajsa Wegner, 20 år, BK 59:an, Hässleholm
Jenny Wegner, 23 år, BK 59:an, Hässleholm
Ida Andersson, 25 år, BK Högland, Nässjö
Nina Flack, 32 år, Team X-Calibur, Partille
Isabelle Hultin, 25 år, Wåxnäs BC, Karlstad
Victoria Johansson, 28 år, Team X-Calibur, Partille

2016 bärgade de svenska damerna nio medaljer på EM. I juni ska Sverige försöka upprepa den bedriften och Johan Ekström har haft huvudbry med att plocka ut de sex bästa spelarna.
– Det har inte varit så här bra konkurrens på de senaste tio åren, säger förbundskaptenen till bowlingförbundets hemsida.
Systrarna Jenny och Cajsa Wegner tar plats i EM-sextetten som gör upp om medaljerna i Bowling Stones i Bryssel i juni.
Duon fanns med på VM i Las Vegas i december men där blev det inga svenska medaljer och Cajsa vågade inte ta ut någonting i förskott.
– Man är alltid lika nervös inför en uttagning och den här gången var det väldigt hård konkurrens. Man har suttit på helspänn hela dagen, säger Cajsa Wegner som är EM-debutant.

Förbundskaptenen har förtroende för den 20-åriga Perstorpstjejen
– Hon har potential, det har vi sett länge. Hon är fortfarande ung och det är tydligt att allt tävlande gör nytta på henne. Hon lär sig nya saker och hon utvecklar sitt spel för varje gång vi ser henne. Hon tar små kliv hela tiden, säger Ekström.
Nio medaljer varav fyra guld från förra EM blir något att bita i för den svenska truppen.
– Det är bara att förbereda sig väl så får vi hoppas att det blir ett ännu bättre EM, eller i alla fall ett lika bra. Jag tycker att vi har ett väldigt stabilt och starkt lag, säger Cajsa Wegner.

Jenny Wegner har varit en grundbult i det svenska landslaget under de senaste mästerskapen. Hon upplevde inte samma nervösa väntan på att EM-truppen skulle offentliggöras.
– Man vet ju aldrig men jag kände mig ändå ganska säker på min plats, säger 23-åriga Jenny Wegner som var med i Wien för två år sedan.
– Då hade vi verkligen flytet på vår sida och perfekta banor som passade oss. Det är inget som säger att det kommer att bli så den här gången. Men vi tillhör de bästa i Europa och ska ha höga mål.

Vad har du för personlig målsättning?
– Såklart att jag åker dit för att ta så många medaljer som möjligt i så höga valörer som möjligt.
Precis som på VM får Jenny med sig lillasyster Cajsa till EM i Belgien.
– Hon förtjänar verkligen en plats i laget. Hon är så bra, slår Jenny fast.
För två år sedan spelade Filippa Persson hem EM-guldet i mastersklassen – men hon får alltså inte möjligheten att försvara titeln.

Svenska EM-truppen
Cajsa Wegner, 20 år, BK 59:an, Hässleholm
Jenny Wegner, 23 år, BK 59:an, Hässleholm
Ida Andersson, 25 år, BK Högland, Nässjö
Nina Flack, 32 år, Team X-Calibur, Partille
Isabelle Hultin, 25 år, Wåxnäs BC, Karlstad
Victoria Johansson, 28 år, Team X-Calibur, Partille