Varnar för polisbrist: Ta tag i det här nu

Osby/ÖSTRA GÖINGE Kommunstyrelsen fick i går i uppdrag att diskutera polisbemanningen uppåt i polisorganisationen samt samordna aktionen med de övriga kommunerna, Hässleholm och Östra Göinge, i lokalpolisområde Hässleholm.

Beslutet togs enhälligt när kommunstyrelsen sammanträdde under onsdagseftermiddagen.
Till sammanträdet var kommunpolis i Östra Göinge, Rolf Paimensalo, inbjuden.
Han tyckte det var ett gyllene tillfälle att informera politikerna om situationen när Osby i september går tillbaka till Skåne läns polisområde.
– Ska vi kunna påverka situationen ska vi göra det nu, säger Rolf Paimensalo, annars är risken stor att vi står här i september tagna på sängen.

Han anser att det är alarmerande att lokalpolisområde Hässleholm blir dubbelt så stort som Kristianstad, men har 50 procent färre poliser. Det kommer ge utslag på längre sikt.
– När Osby gick över till Ljungby försvann fem tjänster, de tror jag inte vi får tillbaka, säger Rolf Paimensalo.
På kort sikt ser verkligheten ut att Rolf Paimensalo ska tjänstgöra vid svensk/danska gränsen under tre månader i sommar vilket inklusive semester innebär att kommunpolisen i Östra Göinge inte är i tjänst från ungefär maj till september.

Kommer du bli ersatt under den tiden?
– Förmodligen inte, svara Rolf Paimensalo. Det kommer bli tufft med bemanningen i sommar.
Det var första gången som Paimensalo var inbjuden till kommunstyrelsen. Han tog tillfället i akt att uttrycka att han är orolig för bemanningen.

Kommunstyrelsens ledamöter fick tillfälle att ställa frågor och de rörde bland annat om besluten är fattade eller om det finns möjlighet att påverka situationen.
Rolf Paimensalo menar att det inte är för sent att agera.
– Men ni måste ta tag i det här nu med en gång, säger han. Redan nu får poliser i tjänst ”jobba häcken av sig”. För att ha 1,5 polisbil rullande krävs 16 tjänster, nu har vi bara 14.

Flera i församlingen föreslog omedelbara åtgärder och det yrkades på att agera kraftfullt för att få fler poliser till polisområdet.
Kommunstyrelsen röstade enhälligt ja till kommunstyrelsens ordförande, Marika Bjerstedt Hansens (S), förslag på att ge kommunstyrelsen i uppdrag att diskutera frågan med de instanser som anses lämpliga uppåt i polisorganisationen och samordna insatsen med Hässleholms och Östra Göinges kommuner.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar