Marcus Björklund,chef för länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet i Skåne. Foto: Arkiv

Förbjudna att ha djur – struntar i det

HÄSSLEHOLM Många av de personer som tidigare misskött och vanvårdat sina djur fortsätter, trots förbud, att ta hand om nya djur. Ifjol bröt mer än hälften av de som kontrollerades i Skåne mot djurförbudet. Tre av dem fanns i Hässleholms kommun.
Länsstyrelsen åtalsanmäler dock bara ett fåtal.

– Det finns brister. 19 av 35 personer som kontrollerats bröt mot djurförbudet ifjol, säger Marcus Björklund, som är chef för länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet i Skåne.
Andelen är fler än den varit tidigare.
– Det kan vara så att vi bara tillfälligt fått en högre träffprocent men det här är naturligtvis inte bra.

Varför skaffar så många med djurförbud nya djur?
– Även om de inte är särskilt bra på att sköta om ett djur har de ofta en stark känslomässig anknytning till dem och vill ha djur. I en del fall hävdar personer att de missuppfattat vad ett djurförbud innebär och då förklarar vi en gång till vad det innebär, säger Marcus Björklund.
– Med ett djurförbud får man inte äga djur, inte sköta djur och inte ta hand om andras djur heller. De här personerna ska inte ha med djur att göra helt enkelt.

Länsstyrelsen är skyldig att anmäla djurägaren till polis eller åklagare om den noterat överträdelser av djurskyddslagen.
Ändå sker det sällan:
– I vissa fall åtalsanmäler vi men oftast inte. Oftast försöker vi bara jobba vidare med nya kontroller, säger Marcus Björklund.
Det klena resultatet i förhållande till en stor arbetsinsats är anledningen:
– I många av fallen är personerna redan dömda för brott mot djurskyddslagen en gång. Många fall blir nedlagda och det enda som händer om de döms igen är att de får betala några få dagsböter, säger han.
– Vi måste lägga resurserna där de gör störst nytta, och då står valet mellan att lägga ner tid på en åtalsanmälan som inte gör någon nytta i praktiken och att besöka fler. Vårt intresse är att personen inte ska ha djur längre och därför åker vi istället på tätare kontroller.
Om personen visar sig bryta mot djurförbudet omhändertas djuren. I domstol kan å andra sidan vederbörande dömas för djurplågeri eller den mildare påföljden brott mot djurskyddslagen.

Under 2017 gjordes 35 kontroller av personer som belagts med djurförbud. Sex av dem fanns i Hässleholms kommun och av dessa visade sig tre bryta mot djurförbudet.
Ett brott mot djurförbudet konstaterades i Östra Göinge.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar