På torsdag nästa vecka är det dags för agilitytävling på Önnestadsgymnasiet. Anton Mårtensson, Alicia Cedergren, Ida Wremerth är eleverna som ligger bakom evenemanget tillsammans med Louise Månsson. Hundarna Bob och Diva är redo. foto: LOuise Sillén Herzegh
Alicia Cedergren och Ida Wremerth leker med Diva i snön.
Anton Mårtensson, Alicia Cedergren och Ida Wremerth är tre av blott fyra elever som går inriktning hund.
Ida Wremerth och hunden Diva på väg mot tunneln efter ett lyckat hopp.

Klart med fartfylld tävling för fyrfota

önnestad Redan har runt 25 anmält sig och förhoppningen är att det ska bli fler. Till tävlingen i agility som arrangeras av elever på Önnestadsgymnasiet i nästa vecka är nybörjare lika välkomna som veteraner.

Banan är täckt av snö, men det hindrar inte hundarna Bob och Diva från att glatt skutta över hinder och krypa i tunnlar tillsammans med naturbrukseleverna Ida Wremerth, Alicia Cedergren och Anton Mårtensson.
De är tre av fyra som går andra året på inriktningen hund. Som en del av sin utbildning arrangerar de och den fjärde eleven i klassen, Louise Månsson, nu en agilitytävling som är för alla som är intresserade, såväl elever som allmänhet.

– Vi har en kurs som heter aktivitetsledarskap och fick i uppgift att arrangera någonting med en hundaktivitetssport, så vi valde agility. Det är något vi hållit på med och fått lära oss sedan första året, plus att vi visste att det skulle locka folk, berättar Ida Wremerth när hon och resten av gänget har kommit in i värmen i hundstallet och Alicia Cedergren tillägger:
– Agility är också roligt att titta på, det händer lite.
Cirka 25 personer har anmält sig till tävlingen och eleverna hoppas på fler. Skulle andan falla på spontant går det också att anmäla sig på plats när tävlingen äger rum, torsdag 15 mars med start klockan 17.30.

För att deltagarna inte ska känna någon press har eleverna satsat på förhållandevis enkla banor.
– Vi har en blåbärsklass med bara hopp och tunnel, sedan har vi en öppen klass med lite fler moment men som fortfarande är lätt. I den klassen blir det hopp, tunnel och slalom, säger Ida Wremerth och fortsätter:
– Om man är nybörjare ska man kunna testa på hur det känns, men det passar även för veteraner som vill hålla igång och träna inför säsongen.
Det är första gången som eleverna själva arrangerar en tävling och de har gjort alltifrån att leta sponsorer till att sälja kakor för att kunna köpa rosetter och medaljer. Och att planera och gå i mål med ett evenemang är det som är själva poängen med kursmomentet.

– Vi ska kunna leda och hålla i någonting, förklarar Anton Mårtensson.
Tävlingen är också ett fint tillfälle att rikta lite uppmärksamhet mot den ganska ovanliga utbildning som de går, tycker eleverna.
De fyra utgör nämligen den första och enda klassen på gymnasiet som går naturbruk med inriktningen hund.
– Det är inte så många som känner till att det finns, säger Alicia Cedergren.

Vad gäller vädret tar de inga risker inför nästa veckas arrangemang och har bestämt sig för att hålla det inomhus, i ridhuset. Men just nu går det bara fint att skutta i snön, åtminstone om man frågar Bob och Diva.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du att det är rätt att införa tiggeriförbud?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar