Länsstyrelsen åtalsanmäler bara en liten del av alla överträdelser. Istället görs nya kontroller. Foto: Arkiv

Komplicerat att avgöra i sambofall

SÖSDALA En kvinna i Sösdala överträdde sitt djurförbud – och blev nyligen av med sina och sambons djur. Hon uppgav att hon lät sin sambo, respektive en vän, sköta djuren, vilket vid en kontroll inte visade sig stämma.

När länsstyrelsen efter en anmälan gjorde en oanmäld inspektion hemma hos paret påträffades katter, kaniner, marsvin, fiskar och en fågel.
Kvinnan har djurförbud sedan flera år tillbaka. Mannen, som har ett förbud på att inte låta någon med djurförbud sköta djuren, kunde av praktiska skäl vid det tillfället inte ta hand om dem. Paret hävdade istället att en vän brukade komma och hjälpa dem – något som vännen på en direkt fråga från djurskyddsinspektörerna förnekade.

Blir en person med djurförbud sambo med en person som har djur får enbart sambon sköta dem. Enligt länsstyrelsens djurskyddschef Marcus Björklund uppstår dock ofta diskussioner om vem som är djurhållare.
– Lagstiftarens tanke var att det inte skulle vara djur på den dömde personens fastighet alls, men tog inte höjd för de praktiska situationer som kan uppstå, säger han.

I det här fallet omhändertogs djuren efter beslut. Bland bristerna nämns att katternas lådor var översållade med avföring. Kaninburarna var för små och grovfoder saknades, i ett fall även vatten. Dessutom var fågeln ensam trots att den enligt reglerna behövde leva i par.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar