Bibliotekschef Anette Mjöbergär bekymrad över att det saknas en fritidsgård i centrala Hässleholm.
Det är inte bara ungdomar som kan bli bråkiga, enligt bibliotekschefen. Även medelålders män kan bli arga om de ombeds ta ner fötterna från bordet.
Kulturchef Anders Rosengren.
”Biblioteket är en av få mötesplatser som finns kvar i samhället”, säger Anette Mjöberg.
På biblioteket möts alla generationer. Totalt har stadsbiblioteket runt 850 besökare dagligen.

Unga saknar tillhåll

Hässleholm Efter torsdagens incident då en bibliotekarie blev ofredad, efterlyser nu bibliotekschef Anette Mjöberg en fritidsgård i centrala Hässleholm.
– Det måste till. Har man inte pengar finns det ingenstans att gå, säger hon om situationen på biblioteket som tycks ha blivit ungdomarnas nya mötesplats.

Det är lugnt och stilla på biblioteket. Dagen efter bråket då en anställd blev ofredad genom spott och skrik pågår verksamheten som vanligt. Någon sitter bekvämt tillbakalutad i en fåtölj och läser, andra använder datorerna och på barnavdelningen syns ett antal småttingar i sällskap av sina föräldrar.
Här möts människor i alla åldrar och med olika bakgrund, vilket är just vad som kan vara en utmaning att hantera, enligt bibliotekschef Anette Mjöberg.
– Det är svårt när alla mellan noll och hundra år ska samlas här. Vi har runt 850 besökare varje dag, så det är många som ska samsas, säger hon när hon tar emot på biblioteket.
På torsdagskvällen hölls ett personalmöte för att prata igenom det som hänt samma eftermiddag och då beslutade man att personalen inte skulle behöva svara på frågor från media, istället är det Anette Mjöberg som berättar om händelsen som ledde till att polis fick tillkallas.
Hon vill gärna förtydliga vad det var som egentligen hände: att det var en grupp personer som var högljudda, men att det bara var en utav dem som brusade upp och gick över gränsen när de blev tillsagda av bibliotekarien.
Mannen, som är i 20-årsåldern, började skrika åt bibliotekarien och ska ha spottat kärnor i hennes ansikte. Resten av gruppen ska däremot ha försökt lugna honom och dra honom därifrån, men innan han slutligen lämnade biblioteket lyckades han ändå välta en dator.
– Det är helt oacceptabelt och det är polisanmält, men det känns så tråkigt. Biblioteket är en av få mötesplatser som finns kvar i dag, säger Anette Mjöberg som önskar att hon hade kunnat prata om bibliotekets verksamhet istället för ett ofredande av personalen.

Men det hindrar henne inte från att ha många tankar om bakgrunden till att det stundtals är stökigt. Det faktum att det saknas en fritidsgård i centrala Hässleholm anser hon är en direkt bidragande orsak.
– Det måste till en fritidsgård. Har man inte pengar finns det ingenstans att gå. Jag hörde av en unge att det har blivit ”inne att träffas på bibblan”, säger hon och fortsätter:
– Det är många små grupper som sitter och kollar in varandra. Vi vill gärna ha barn och ungdomar på biblioteket, men de är ju inte här för att de vill vara på biblioteket, utan för att de inte har någon annanstans att träffas.
Det pågår en utredning om Markan och ett framtida Ungdomens hus i Hässleholm. En referensgrupp på tio personer och två nyanställda ungdomsambassadörer ska ta fram ett förslag på mötesplats för unga, men det tar för lång tid, menar bibliotekschefen.
– Det skulle behövas en provisorisk lösning i väntan på att utredningen blir klar.
Samtidigt påpekar hon att det faktiskt inte bara är ungdomar som beter sig illa, utan ser det också som en del av ett större samhällsproblem.
– Jag är förvånad över respektlösheten från ungdomar, men även vita, medelålders män kan bli arga om de till exempel blir tillsagda att inte ha fötterna på bordet. ”Det ska väl du skita i”, får man höra då.

Så hur är egentligen arbetsmiljön för personalen på biblioteket, kan man fråga sig.
– Det är klart att det är ansträngande, för vi väljer att faktiskt gå och säga till om någon stör eller beter sig illa.
Kulturförvaltningens chef Anders Rosengren ser allvarligt på det som hänt och även han pekar på bristen på en fritidsgård som en förklaring.
– Att det blir högljutt är något vi måste hantera, men att någon spottar på personalen är inte okej. Man ska inte behöva känna sig otrygg och absolut inte bli ofredad på jobbet. Att biblioteket har blivit ett tillhåll för ungdomar tror jag har och göra med att de inte har någon annan mötesplats, de har ingenstans att vara.
Nu diskuterar man hur situationen ska kunna förbättras på biblioteket. Att ta in väktare är ett alternativ.
– Under 2015, då vi hade väldigt mycket problem, satte vi in en vakt och det är den linjen vi tittar på nu också. Men jag vill understryka att biblioteket fortfarande är en trygg plats att vara på. Det här är trots allt första gången som någon gått över gränsen, säger Anders Rosengren.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar