16 kvinnor hade samarbetat kring firandet av International Women´s Day i Vittsjö, då det bland annat bjöds på maträtter från tolv olika länder.Foto: Hans Bryngelson
Barnen hade också sin plats under firandet i Vittsjö.
Invandrarkvinnorna visade prov på sina hantverk...
...och sin kokkonst. Foto: Hans Bryngelson

”Vi gör världen bättre”

vittsjö Tillsammans kan vi göra världen bättre.
Det var ledordet och budskapet när ett stort antal kvinnor från 12 olika länder bjöd in till ”International Women´s Day” i Medborgarhuset.

Bakom dagen stod organisationen Trobecks och Vittsjös kvinnor, med stöd från både Studiefrämjandet och Hässleholms kommun.

Men först och främst var det invandrarkvinnorna som sett till att dagen blev till en lyckad samling för kvinnorna, deras barn och familjer och en mängd Vittsjöbor i ortens resursgrupp.
Dagens moderator, Lena Holland, riktade inledningsvis ett stort tack till alla de kvinnor som sett till att arrangera denna storslagna fest och påminde om hur den internationella kvinnodagen firats allt sedan starten 1911, och alltid den 8 mars.

I den stora salen på andra våning i Medborgarhuset fanns ett stort antal bord där det dukades fram maträtter från alla de länder som kvinnorna kommer ifrån (Afghanistan, Turkiet, Syrien, Uganda, Irak, Somalia, Marocko, Makedonien, Ryssland, Azerbajdzjan, Palestina och Armenien).
Men kvinnorna visade också upp hantverk, både sydda och målade sådana.
– Vi har arbetat länge för denna dagen, berättade Negar Jeylani och Özlem B.D, som var två av de kvinnor som hållit i trådarna för denna internationella fest för kvinnor.

På plats fanns också männen, barnen och stödfamiljer. Alla fick ta del av en filmvisning där kvinnor från alla världens hörn berättade om sin kamp för rättvisa. Det visades också filmade intervjuer med några av kvinnorna som bor i Vittsjö.
– Vi har lyckats kommunicera med varandra, trots de många olika språken, om hur vi bäst ska leva tillsammans i Sverige, förklarade Negar.

Efter de två första timmarna var det tid för bara kvinnorna att ha sin fest, med mat, sång och dans.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar