Hus i totalförstört efter svårsläckt brand

Landskrona Flerfamiljshuset på Trädgårdsgatan som eldhärjades på lördagsmorgonen har fått så omfattande skador att det kanske måste rivas.
– Så kan bli fallet, säger Mats Olsson, insatsledare på räddningstjänsten i Landskrona.

Det var klockan 06 på lördagsmorgonen som larmet kom om en brand i ett flerfamiljshus på Trädgårdsgatan i Landskrona.
En omfattande släckningsinsats och evakuering av boende sattes igång.
På söndagsförmiddagen pågick fortfarande släckningen om än i mindre skala.
– Vi har haft folk där hela natten. Nu på söndagsförmiddagen har vi fortfarande en del småbränder i bjälklaget mellan tredje och fjärde våningen, säger Mats Olsson.

Hur stora skador är det på fastigheten?
– Det handlar om totalskador. Samtliga lägenheter i huset är förstörda. Vindsvåningen är helt utbränd. På tredje våningen är samtliga lägenheter brandskadade. Ytterligare en lägenhet på andra våningen är brandskadad medan övriga lägenheter är vattenskadade, säger Mats Olsson.
– Vad jag förstått var det ett större rör som har stått och sprutat vatten plus att vi inom brandkåren har använt mycket vatten, fortsätter Matts Olsson.
Konstruktionen på huset som troligen är byggt under tidigt 1900-tal ställde till det för brandmännen under lördagen.
– Det är mycket trä som sedan blivit tillbyggt och påbyggt. När elden sprider sig är den svåråtkomlig. Jag tror att branden kan vara helt släckt under söndagseftermiddagen, säger Mats Olsson.
En byggnadsingenjör kommer inom kort att undersöka huset eftersom det föreligger viss rasrisk. Insatsledaren Mats Olsson utesluter inte att det gamla huset måste rivas på grund av skadorna.
I huset fanns tio lägenheter. Cirka 25 boende kunde evakueras under lördagsmorgonen. Ingen person skadades vid branden.