Ali Chehade instruerar Heba Chehade och Zena Kiliani i olika grepp och tekniker som kan användas i självförsvar. Foto: Stefan Olofson

Kvinnor får slå i självförsvar

Hässleholm Ett pekfinger i bröstet. Eller ett välriktat slag med handen. Chae Taekwondo i Hässleholm har tagit fasta på den oro många kvinnor känner för att röra sig i olika miljöer och möter nu upp med en kurs i självförsvar för kvinnor.

På måndag den 12 mars klockan 18 är alla tjejer och kvinnor välkomna att lära sig enkla, men träffsäkra sätt att känna sig tryggare i vardagen. Många vet inte hur de kommer att reagera om någon överfaller dem.
Vissa flyr, andra väljer att slåss, några blir som ett rådjur i strålkastarljus, helt paralyserade av skräck.
– Tyvärr har otryggheten ökat och i dag är det många kvinnor som känner sig osäkra och inte vågar gå ut, säger Urban Widmark, styrelseledamot i Chae Taekwondo.
Förhoppningsvis ska man inte behöva använda sina kunskaper, men i en situation är det bra att vara fysiskt och mentalt förberedd att kunna agera.

Förra året körde klubben några kurser i självförsvar för tjejer. Det gav ringar på vattnet och flera kvinnor tog kontakt med klubben med förfrågan om kurser i självförsvar.
– Man kommer till gymnastiksalen på Kyrkskolan med vanliga gympakläder. Det behövs inga förkunskaper, man kan vara ung eller gammal. Vi anpassar träningen efter behoven, förklarar Urban Widmark.
Endast kvinnor och tjejer deltar i kursen.

Två gånger i veckan, måndagar och onsdagar klockan 18 hålls kurserna.
– Vår ambition är att ha en kvinnlig tränare. Vår tränare som höll i fjolårets kurs är gravid nu. Tills hon är tillbaka får vi använda våra manliga tränare, säger Urban Widmark.
Självförsvar handlar om att ha koll på så enkla grejer som att gå och röra sig med självförtroende.
I Sverige anmäls cirka 30 000 fall av våld mot kvinnor varje år. Även om de flesta kvinnor aldrig har råkat ut för något allvarligt så har många historier att berätta om incidenter som nästan har hänt, eller om andra som har råkat illa ut.
Bara för att man bor i en mindre stad är det ingen garanti för att vara skyddad.

Taekwondoklubben tränar tre olika stilar – taekwondo, karate och thaiboxning.
– Det är bra för alla att hålla sig i fysiskt god trim. Det finns kanske kvinnor som går självförsvarskursen och tycker det är så kul och givande att de vill fortsätta träna i klubben, säger Urban Widmark.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du att det är rätt att införa tiggeriförbud?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar