– Handeln med mynt och frimärken har dalat, säger Daniel Irebring, som regelbundet besöker Osby. De flesta handlar idag med metaller. FOTO: SUSANNE GÄRE

”Många blev lurade att växla in mynt”

Osby – Många blev lurade att växla in sina silverpengar på banken, hade de sålt dem i stället kunde de tjänat tusenlappar.
Det säger Daniel Irebring, som i torsdags satt på stadshotellet i Osby för att värdera silver och guld.

Enkronor fram till 1968, kanske ända fram till 1971, är idag värda mellan åtta och nio kronor styck, därför att silvermynt före 1940 innehåller 80 procent silver.
För en femkrona, av den största varianten, kan man idag få mellan 20 och 22 kronor styck. Fram till 1971 var silvervärdet i de femkronorna 40 procent.

– Ett årtal, 1935, innehöll silverfemkronorna 90 procent silver, säger Daniel Irebring, som tycker att många blev lurade att växla in sina silverpengar till banken med relativt kort varsel.
– Jag frågade Riksbanken varför de inte gick ut med någon information till allmänheten att de kunde tjäna rätt bra på att sälja sina pengar till mynthandlare. Men jag fick faktiskt inget svar.
– Bankerna var så på att man skulle växla in och många äldre som sparat mynt trodde de blev värdelösa om de inte växlade in dem, men så är inte alls fallet, silvervärdet finns ju alltid kvar.

Daniel Irebring berättar att i Tyskland till exempel gick det ut information om silvervärdet i pengar när vissa av tyskarnas mynt försvann. Men om det hördes inte ett ord från myndigheterna i Sverige.
Att flertalet växlat in sina en-och femkronor gör att mynthandeln nu minskar.

Det såg helt annorlunda ut för tre-fyra år sedan. Då kunde personer komma med 2000 kronor i mynt, idag har de på sin höjd med sig 20 enkronor.
– Men kioskägare och lanthandlare, som sparat sina mynt, har koll på värdet. De växlade inte in.
Under torsdagen satt Daniel Irebring från Linköping ganska ensam på stadshotellet i Osby.
Få vågade sig ut i snöslasket för att besöka honom och få sina mynt, smycken eller andra ädelmetallföremål värderade.
Vid bättre väderförhållanden brukar det komma runt 20 personer under dagsbesöket i Osby.

– Jag tänkte ställa in på grund av vädret, men jag hade ju annonserat så därför gav jag mig iväg.
Daniels mynt & metaller heter företaget och Daniel är med jämna mellanrum i Osby. Det har han nu varit i tio år ungefär.
Han köper in guld och silver i parti och säljer till Boliden, som smälter ned metallerna och återvinner dem.
När det gäller guld är det oftast gamla smycken som folk i allmänhet säljer till honom. Vad gäller silver så kan det vara bestick, medaljer och prispokaler, som ägarna tröttnat på.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar