Bilen som totalförstördes stod intill ett garage som var nära att fatta led.Foto: maja Ögren Andersson
Bilen, en Volvo S70 av 1999 års modell totalförtördes. Jan Listerud, Framstegspartiet, misstänker att motivet är poltiskt. Foto: Maja Ögren Andersson

Politiker utsatt för nytt sabotage

OSBY/Östra Göinge I början av januari skars däcken sönder på hans bil. Natten till söndag sattes samma bil i brand. Dessförinnan vandaliserades en annan av hans bilar.

– Någon försöker skrämma mig. Jag tror det är rent politiskt, säger Jan Listerud, ordförande i Framstegspartiet.
Bilarna som förstörts har stått parkerade på Jan Listeruds sambos tomt i Osby. Själv bor han i Knislilnge. Och det är både i Östra Göinge och Osby som han nu tillsammans med några andra vill etablera Framstegspartiet.
– Vi har helt klart motståndare. Jag vet inte vilka det är, men jag misstänker att de vill hindra oss från att etablera oss politiskt. Det kan röra sig om andra partiers anhängare, tror han.

Bilbranden, natten till söndag, hade kunnat få ödesdigra konsekvenser. Bilen stod intill ett garage som var nära att fatta led.
Nu kunde räddningstjänsten snabbt komma till platsen och hindra branden från att sprida sig.

Själv hade Listerud jobbat till klockan halv ett på natten. Han kör buss.
– Jag gick och lade mig men vaknade vid tvåtiden av att någon bankade på dörren. Det var folk på gatan som hade sett att min bil stod i brand.
– Eftersom det bara är 300 meter till brandstationen var släckningsarbetet snart i full gång.

Men Jan Listerud säger att han inte låter sig skrämmas.
– Vi är i full gång med att planera för att ta oss in i både kommun, region och riksdag. Det här gör mig ännu mer övertygad om att vi behövs i samhället.

Hittills har han haft sina misstankar om att det rör sig om pojkstreck. Både de sönderskurna däcken och tillfället dessförinnan då grillen monterades bort på en bil och varningsblinkersen förstördes.
Men det tror han inte längre.

– Nej, det här handlar säkert om politik. Någon eller några vill hindra oss i Framstegspartiet från att nå framgång.
– Jag har inte tagit emot hot av annat slag. Visst snackar folk skit om mig och har synpunkter, men det är en annan sak. Å andra sidan har vi många sympatisörer. Sådana som är besvikna på att andra partier inte agerar.

Alla händelser är polisanmälda, men utredningarna har blivit nedlagda i brist på utredningsuppslag.
– Det blir väl likadant den här gången, säger Listerud och suckar.
Jan Listerud är sedan 2014 ordförande i framstegspartiet i Osby/ Östra Göinge. Dit gick han efter att ha lämnat Sverigedemokraterna.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar