Kommunföreträdare deklarerar: Vi klarar oss utan bron.
Rena drag och gåtfull blick möter oss i porträttbilden på Elsa Anderssons gravsten. Arkiv: Torsten Karlson
Peps Persson fick juryns specialpris vid helgens Grammisgala i Stockholm. Arkiv: Jörgen Ahlström
Christer Loij, Lars Norström och Eva Persson vill slå ett slag för det ekologiska byggandet. De presenterar utställningen ”Nu blommar husen” för elever och intresserad allmänhet på Tekniskan. Arkiv: Helene Nordgren
Det gamla skomakarhuset är i behov av en omfattande renovering om huset ska återfå sitt ursprungliga utseende. Arkiv: Jim Schram
Full fart framåt är vad som gäller i Sibbhult och Scania där just nu. Den första manuella växellådan lämnade på måndagen fabriken och efter sommarens semesterperiod skall det hela rulla för fullt. Arkiv: Helene Nordgren
Hemmansägaren vid Almaån med flyghistoriskt intresse, Karl Karlsson, jämnårig med seklet och död 1976. Arkiv: Torsten Karlson

En omtvistad bro och en aviatris

n ”Vi klarar oss utan bron” deklareras det helt klart från kommunföreträdare.
Bro eller inte bro? Debatten om Öresundsbron har på nytt blossat upp efter koncessionsnämndens nej till broplanerna.
Kommunens planeringschef Bo Mårtensson anser att det inte är en avgörande fråga, även om den planerade invigningen kunde tjäna som en morot för andra satsningar, till exempel E4:ans ombyggnad som kan beröra Hässleholm. Men för kommunen har det ingen större betydelse, mera för regionen.
Och han får medhåll av kommunalrådet Gunnar Bengtsson (C) som tror att nämndens beslut kommer att avsevärt fördröja den fasta förbindelsen, antingen det blir bro eller tunnel.
– Jag är ytterst tveksam till om det behövs en sådan, den kommer att kosta mer än det smakar.
n Ekologiskt byggande har blivit på modet, och nu har utställningen ”Nu blommar husen” kommit till Hässleholm från Form Design Center i Malmö.
Den visas på Tekniskan för elever och intresserad allmänhet. Men också kommunala tjänstemän och byggbranschens folk är dåligt insatta i ekologiskt byggande.
Här är det arkitekturens ”organiskt böljande former” som lyfts fram, inte så mycket mulltoaletter eller köksträdgårdar.
Lärarna Christer Loij och Eva Persson som tagit hit utställningen demonstrerar gärna den på skolan.
– Vi måste söka påverka eleverna så att de börjar tänka i de här banorna tidigt, säger Eva och ser framtidens arkitekter, byggentreprenörer och beslutsfattare framför sig i skolbänkarna. Och även som framtida husköpare är eleverna viktiga.
n I Hästveda brann ju gamla Löfquists järnhandel upp för en tid sedan, och nu talas det om att söka bevara det åldriga Skomakarehuset på Köpmannagatan.
Egentligen skulle det rivas till förmån för en ny väg men har enligt landsantikvarien ett historiskt värde, och kommunen skänker det till Hembygdsföreningen.
Olle Johnsson, alias ”El-Olle”, är glad över beskedet och börjar fundera över användningen efter nödvändig renovering av huset.
I den forna backstugan kan inrättas en skomakarverkstad med de inventarier som redan finns, och på ovanvåningen kan bli annex till det trångbodda vandrarhemmet. Även ett uthus med bakugn från 1800-talet ingår.
n I Sibbhult är Scania på väg in i en ny epok, säger oss förstasidesrubriken.
Efter tio månaders ombyggnad har nu den första nya manuella växellådan lämnat fabriken, och efter semestern ska produktionen vara i full gång, säger platschefen i Sibbhult Björn Holmgren.
För tillfället jobbar ett 15-tal personer här, samtidigt som man har 35 man på utbildning i Södertälje, där sibbhultsfabiken sedan nyår svarar för växellådetillverkningen.
Framöver kommer Scania i Sibbhult att sköta tillverkningen till företagets fabriker i Europa.
n Nu ska Elsa Anderssons korta levnad bli film.
Vem var hon? frågar säkert mer än en läsare.
Bondflickan från Strövelstorp hade bara en dröm, att få lära sig flyga och hoppa fallskärm.
Vid 25 års ålder störtade hon vintern 1922, och på minnesstenen hemma på kyrkogården benämns hon ”Skandinaviens första och enda aviatris”.
Med tiden hade minnet av hennes bedrift bleknat, men stannat kvar hos flygintresserade småbrukaren Karl Karlsson på Ekamölla i Norra Sandby, som 50 år senare berättade historien med verkligt engagemang.
Och efter viss uppmärksamhet kring 70-årsminnet 1992, fick filmaren Jan Troell och författaren Jacques Werup idén att göra filmen som kom att heta Så vit som en snö.
n Nej, det blev ingen Grammis för vår Peps men däremot ett specialpris bara till honom.
Förra helgens stora Grammisgala brydde han sig inte om att ta sig till, trots att han var nominerad till bästa manliga rockartist.
– Jag är inte så intresserad av branschen, säger han, men tycker det är trevligt att bli uppskattad.
– De där galorna är helt enkelt erbarmligt tråkiga, menar han med tidigare erfarenheter från liknande tillställningar.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar