Kommunchef Bengt-Arne Persson och Dr. Vanni Xuereb byter undertecknat memorandum som inleder samarbete kring Europaforum i Hässleholm och på Malta. Foto: hans Bryngelson
Bengt Andersson och Lars Ohlsson var de två politiker som drog igång Europaforum i Hässleholm, vars rykte nu har spridit sig över hela Europa och fastnat speciellt på Malta. Kommunstyrelsen ordförande Douglas Roth glädjer sig också över samarbetet. Foto: Hans Bryngelson

Europa-vilja satt på pränt

Hässleholm Att ta del av erfarenheter, kontakter och idéer samt att också föra ner diskussioner kring EU till gräsrotsnivån på Malta.
Det är tankegångarna bakom den viljeyttring till samarbete som underteckades på tisdagen mellan Hässleholms kommun och ansvariga för EU-frågor på Malta.

På plats i kulturhuset fanns Hässleholms kommunchef Bengt-Arne Persson och två representanter från Malta, Dr. Vanni Xuereb som är ordförande för MEUSAC (Maltas styrnings- och handelsutskott för EU-frågor), samt Aaaron Farrugia som är parlamentssekreterare för EU-frågor och social dialog.
Det var den sistnämnde som hade fått upp ögonen för Hässleholm och Europaforum genom en tidningsartikel, och som då insåg att också Malta kunde göra något liknande.
– Hässleholm har skapat något speciellt, en mötesplats för diskussion och debatt om framtidens EU, säger han och hoppas nu att alla på Malta ska ta del av dessa diskussioner och samtidigt arbeta för att Malta ska ta en allt mer ledande roll i EU-arbetet.
Han påminner att Malta blev medlem i EU 2004 och att mycket har hänt inom unionen sedan dess. Han menar att de kommande 10-15 åren kommer att innebära förändringar inom EU. Här vill han nu ha med medborgarna till att tycka till, och därför få igång ett Europaforum liknande det som Hässleholm drivit under många år.
– Ett EU-Forum på Malta kan också öka engagemanget hos malteserna, exempelvis för att söka EU-medel ur fonder, tillägger Dr. Vanni Xuereb och hoppas på ett brett samarbete med Hässleholms kommun och pekar också på de kontakter som både Malta och Hässleholm har och som de nu kan dela med sig av.
Det som undertecknades på tisdagen var en viljeyttring från de båda partena att inleda ett samarbete. Detaljerna kring samarbetet ska utredas under sommaren. Men ett är redan klart. Redan i oktober-november har Malta planerat för ett eget EuropaForum i huvudstaden Valetta.
Från kommunens sida är man både glad och stolt över att Europaforum satt Hässleholm på kartan.
– Det är roligt att vårt arbete har lyckats så bra att andra länder vill ta lärdom av oss, säger kommunalrådet Lars Johnsson (M), som var på plats med bland andra oppositionsrådet Lena Wallentheim (S).
På plats fanns också tidigare kommunalrådet Bengt Andersson (S) och Lars Ohlsson (C) som var de båda som var intiativtagare till Europaforum i Hässleholm, samt Maria Lindblad tillförordnad chef för Europaforum Hässleholm.
Hans Bryngelson

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar