Filip Thurn var med om att spela upp IFK Hässleholm i tvåan hösten 2014 – mot Eskilsminne var han tillbaka i den gulsvarta dressen. Foto: Stefan Sandström

Gulsvart comeback för Thurn

I början av januari agerade Filip Thurn agent åt Danny Gunnarsson och förhandlade kvar kaptenen i IFK Hässleholm.
I söndags dök 29-åringen själv upp i den gulsvarta dressen – för första gången sedan hösten 2014.
– Kul att vara med igen!

En gulsvart profil är tillbaka på Österås. Filip Thurn smög igång (i den mån Filip Thurn kan smyga) lite försiktigt i vintras och i träningsmatchen mot Eskilsminne blev det ett inhopp på 20 minuter.
Publiken runt Österås konstgräsplan hade inga problem att känna igen Vittsjösonen som bidrog med teknik och spelintelligens i offensiven och var delaktig i IFK:s 2–3-mål. Och om IFK tvingas lyra upp långbollar är det ju inte fel att ha en tvåmetersman att sikta på. Han bjöd också på den karakteristiska ”fällkniven”, när han efter ett par löpningar ställde sig med händerna mot knäna och kippade efter luft.

Kanske inte så konstigt. De senaste åren har Thurn tillbringat på västkusten och prioriterat annat än fotboll. 2017 blev det fyra matcher med division fyra-laget Kungshamns IF.
– Det var på våren men jag spelade ingenting på hösten. Jag gjorde en halvsäsong 2016 också men det var ju på en helt annan nivå, träning en gång i veckan och spel i Bohuslänfyran. Den är väl som sexan här nere.

Hur allvarligt menad är den här comebacken?
– Jag vet inte… Jag började träna två gånger i veckan för att känna på det, om kroppen pallade. Men det gjorde den inte för ljumsken gick ju. Egentligen skulle jag ha spelat för fyra veckor sedan men istället har jag rehabat i tre och en halv vecka. Jag har gått för fullt sista träningarna och så frågade Daniel (Nilsson) om jag ville vara med och köra 20 minuter. Det ville jag absolut.

Kommer du att gå in för det?
– Mja, jaa… Det ska fungera med jobb och allt runtomkring. Sen ska kroppen hålla. Jag kan inte säga att den känns så jävla pigg just nu, skrattar Thurn.

– Det blir ju en chock för kroppen. Jag har inte varit igång med någon reda på några år.

Just nu är du något tyngre än i glansdagarna?
– Dels är jag tyngre och dels väldigt otränad. Hade jag gjort en säsong ifjol så hade jag inte varit lika segstartad som jag är nu, för nu är jag långt bak.

Varför IFK igen?
– Grejen med att vara med här är att det är kul. Kul för att det är högt tempo och kul för att här är många duktiga spelare. Jag vill ändå träna och spela boll och då kan jag göra det här om jag får chansen att vara med… Full satsning? Jag vet inte, vi får se. Där ligger inget kontrakt i alla fall. I dag var jag inskriven längst ner på laguppställningen med bläck, säger Filip Thurn och skrattar.