Linus Fränkel är uttagen att tävla på Yrkes-SM i Uppsala i april. - Jag känner mig taggad inför tävlingen och är inte särskilt nervös. säger ha. Foto: Stefan Olofson
Linus Fränkel bygger sin operatörspanel på två väggar från grunden. Foto: Stefan Olofson

Linus får saker att fungera

Hässleholm Linus Fränkel, 17, är en fena på elteknik och automation. Nu är han uttagen att representera Jacobsskolan i Yrkes-SM i Uppsala i april.

Han studerar andra året på el- och energiprogrammet med inriktning elteknik och har ett år kvar till examen. Under studietiden har intresset vuxit alltmer för automation.
– Man gör program i datorer som styr olika processer i industrin, förklarar han.
Han fick två väggar till sitt förfogande att bygga en automatiserad process som styr ett transportband.
– Jag fick alla mått. Sedan ska jag sätta allt på plats. Sladdar och kablar ska dras till de olika komponenterna. Processen ska styras med ett program på en skärm. Jag gör layouten till det.
Allt görs i liten skala, därför har transportbandet ersatts med en bit slang.
– Allt görs från grunden med givare, knappar, lampor och allt annat som behövs, säger Linus Fränkel och visar väggarna, som han bygger sin HMI-panel på.
HMI är en förkortning för Human-Machine Interface, eller människa-maskin-gränssnitt. Det kan även benämnas operatörspanel.

Det var på sportlovet som han introducerades i programmering av en HMI-panel av en kille som jobbar på Mitsubishi Electric.
Mitsubishi är ett av världens största företag när det gäller automationsprodukter och systemlösningar för automation.
– Jag tycker det här är hur kul som helst. Lite nervöst känns det inför SM, men jag har uppbackning av lärare och familjen, som följer med och peppar mig i Uppsala.
Några lärare frågade om han var intresserad att ställa upp i Yrkes-SM.
– Det verkade kul och jag sa ja.

Linus intresse för elteknik ligger antagligen i generna, spekulerar han, eftersom morfar är elektriker.
– Jag har tittat när han har kopplat kablar och installerat olika saker. Själv håller jag på med lite småprojekt hemma. Jag har bas och högtalare, som jag jobbar med på mitt rum, berättar Linus.
Arbetsmarknaden ropar efter yrkesfolk som kan el och automation.
– När jag är klar med utbildningen på Jacobsskolan hoppas jag få jobb på ett företag där jag jobbar som lärling i ett år, innan jag får kalla mig elektriker.

Linus Fränkel kommer från Höör där han gick grundskolan på Sätoftaskolan. När han skulle söka till gymnasiet visste han att det var elteknik han ville studera.
– Jag besökte olika skolor i Skåne och fastnade till slut för Jacobsskolan, som har det bästa utbildningen och ryktet. Jag är mycket nöjd med utbildningen, säger Linus.
När han inte håller på med el och studerar är Linus med i scouterna.
– Jag planerar läger och hajker, bland annat.
Yrkes-SM är i Uppsala den 25-27 april.

 

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Veckans ibladningar